Mišković u Specijalnom sudu: Kome sam ja naneo zlo?

Vesti 07. apr. 201518:51 > 18:59
Podeli:
Izvor: N1

Najpoznatiji srpski biznismen Miroslav Mišković izneo je odbranu u Specijalnom sudu po optužbama za zloupotrebu položaja odgovornog lica i utaju poreza.

Odbranu je izneo po novoj objedinjenoj optužnici, na kojoj se nalazi ukupno 15 osoba osumnjičenih da su naneli višemilionsku štetu kruševačkom FAM-u i putarskim preduzećima, ali i budžetu Srbije.

Nema krivičnog dela, nema krivice, nema utaje poreza, nema zloupotrebe položaja odgovornog lica. Pogotovo ne za preduzeće koje nije registrovano u Srbiji. Ovo je suština odbrane koju je Miroslav Mišković izneo pred Specijalnim sudom.

On je nešto više od sat vremena detaljno objašnjavao zbog čega misli da je ona fiktivna i vrlo nekorektna, napominjući da je u putarska preduzeća uložio 80 miliona evra, a da ga terete da je pokušao da izvuče 16 miliona i utaji porez od oko 400.000. Više puta je ponovio da je ta kompanija najveći platiša poreza u istorji Srbije i da ga posebno boli kada kažu da je utajio taj porez.

„Mišković je u svojoj odbrani potvrdio ono što je više puta rečeno, a to je da se njemu stavljaju na teret radnje koje nigde ne predstavljaju krivično delo, jer finasijsko investiranje pravno dozvoljeno nije zabranjeno nijednim propisom. I to se radi u svakoj državi u kojoj se poštuje logika tržišta“, kaže advokat Zdenko Tomanović.

Miroslav Mišković je detaljno govorio o odnosu države prema njemu, suda, tužilaštva, pa i građana Srbije, insistirajući da je zbog ovog procesa utučen i nesrećan, pitajući se kome je on, kao čovek koji je investirao u svaki grad u Srbiji, naneo zlo.

Tvrdi da je kroz tabloide već kažnjen i da bi malo ko izdržao hajku koja se sprovodi protiv njega. On je govorio je o ogromnim gubicima koje trpe i preduzeće i on, a samim tim i Srbija i najavio je da će tražiti odštetu, a kako je rekao, spor će pokušati da reši na arbitraži u Vašingtonu, a radi i na pokretanju procesa pred sudom u Strazburu.

Suđenje je pratio novinar N1 Nikola Radišić.