Exit i Fondacija Novak Đoković pokreću humanitarnu kampanju za izgradnju vrtića

Vesti 06. jul. 201921:48 > 22:04
Podeli:
Izvor: N1

Exit fondacija i Fondacija Novak Đoković pokreću zajedničku humanitarnu kampanju za izgradnju vrtića širom Srbije.

Fondacija Novak Đoković i Exit Fondacija potpisale su memorandum o dugoročnoj saradnji na unapređenju položaja predškolske dece u Srbiji, koja počinje akcijom „Da i za mene bude mesta – izgradimo vrtiće zajedno“, a nastavlja se drugim globalnim akcijama poput Stars4Kids i EXIT LIFE Aid 2020.

Jelena Đoković se, nakon potpisivanja memoranduma, obratila prisutnima navodeći da su svoj deci potrebni vrtići, jer kroz njih mogu da izgrade empatiju i razumevanje drugih osoba, dece. „Više od 50 odsto dece naše zemlje nemaju pristup vrtićima, jer nema dovoljno mesta za sve njih. Idemo i po najmanjim mestima“, navela je Đokovićeva.

Navela je da je „partnerstvo sa Exitom, tako velikim festivalom koji prati tako veliki broj mladih ljudi, fantastična platforma da šaljemo poruku o pravim vrednostima“, dodajući da je ta saradnja raduje.

Novak Đoković se, povodom ove saradnje, obratio video porukom i pozvao sve da podrže akciju prikupljanja pomoći za predškolske ustanove na teritoriji cele zemlje.

Prvi cilj na ovom putu je da se tokom četiri dana trajanja festivala prikupi 18.450.000 dinara za rekonstrukciju i dogradnju vrtića „Lasta“ u naselju Čenej u Novom Sadu, koji trenutno pohađa 88 dece.

„Plan nam je da, zajedno sa Exit Fondacijom i uz pomoć svih donatora kampanje, adaptiramo postojeći objekat i proširimo kapacitete za novih 160 m2 čime ćemo stvoriti uslove za prijem većeg broja mališana. Međutim, ovo je samo početak naše saradnje. Simbolično prvu zajedničku akciju sa Exit fondacijom počinjemo na dan otvaranja festivala, a naše partnerstvo kreće upravo iz Novog Sada, gde su inače liste čekanja za vrtiće velike. Verujem da ćemo zajedno uspeti da podignemo svest o ovoj temi i uradimo konkretne stvari kako bi što više dece dobilo adekvatan prostor za učenje i igru. Fondacija Novak Đoković već ima veliko iskustvo iz oblasti ranog razvoja i predškolskog obrazovanja, a u projekte ove vrste do sad smo uložili više od 11 miliona evra“, rekla je Maja Kremić, nacionalna direktorka Fondacije Novak Đoković.

Osnivač Exita Dušan Kovačević naveo je da ga raduje što je i ova akcija namenjena najmlađima: „Nakon uspešno završene velike dobrotvorne akcije „Asovi za decu“, koja je rezultirala izgradnjom kliničkog odeljenja za decu obolelu od raka u Nišu i kupovinom najmodernijeg ultrazvučnog aparata za vantelesnu oplodnju za bolnicu u Užicu, nastavljamo da radimo na stvaranju lepšeg i bezbrižnijeg detinjstva za svu decu. Srećan sam što smo na tom putu se prepoznali i što je naša fondacija udružila snage sa fondacijom najvećeg svetskog sportiste koji je pozitivan uzor za mlade, i to ne samo u svetu sportu, i ne samo kod nas, već mnogo, mnogo šire“, poručuje Kovačević.