"Gondolski čvor" još zamršeniji: Avans uplaćen, a dozvole se čekaju

Vesti 06. jul 201918:46 > 19:04
Izvor: N1

Dva meseca od najave gradskih čelnika da će se sa izgradnjom gondole na Beogradskoj tvrđavi početi, sve i dalje stoji u mestu. Uprkos tome, na račun firme koja bi trebalo da gradi, uveliko je uplaćen "avans". Zamenik gradonačelnika Goran Vesić za N1 uverava da je to po zakonu i da se trenutno radi na arheološkim istraživanjima.

S druge strane, stručnjaci kažu da za gradnju nisu dobijene ključne dozvole.

Na Beogradskoj tvrđavi i dalje nema radnika i građevinskih mašina. Iako su gradski čelnici najavili da će gradnja gondole početi u maju, sve je za sada ostalo na najavi. Ono što se na terenu jedino radi je uklanjanje panjeva već posečenih stabala.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić tvrdi da se radi i na drugim stvarima.

Pročitajte još:

„Mi smo preko Beogradske tvrđave obezbedili novac za Arheološki institut da krene da radi arheološka istraživanja i tek kad se urade arheološka istraživanja mi ćemo tačno znati šta će da se radi sa gondolom“, kaže Vesić.

Dok se rešenje ne pronađe, Gordijev čvor oko gondole sve je zamršeniji. Iako zeleno svetlo za gradnju još nije dobijeno, gradski čelnici posekli su oko 150 stabala sa obe strane reke. Usledile su oštre kritike stučne javnosti, a reagovao je i Upravni sud koji je u aprilu zaustavio gradnju. Uprkos tome, firma koja bi trebalo da gradi, dobila je avans.

„Firma koja gradi su „Skijališta Srbije“, državna firma oni su dobili avans naravno i za taj avans nabavljaju delove i sve što treba. Dvadeset posto avansa se daje kod svakog ugovora, bilo koji ugovor da potpišete kao država, odmah dajete avans, uvek postoji nešto što morate da kupite unapred, tako da to nije ništa neubičajeno, to vam zakon dozvoljava“, rekao je Vesić.

„Nama od početka izgleda da je problematično da se uplati avans izvođačima koji treba da izvode radove na mestu na kom ne postoji lokacijska dozvola, ne postoji građevinska dozvola, ne postoji dozvola za građevinske radove pripremne, ne postoji dozvola za arheološka istraživanja, ne postoji saglasnost na studiju uticaja na životnu sredinu, dakle ništa od ključnih dozvola koje su potrebne za gradnju jednog takvog projekta nije dobijeno, pre nego što je avans uplaćen“, navodi Višnja Kisić iz organizacije Evropa Nostra Srbija.

Da bi zaustavili gradnju gondole Stranka moderne Srbije, Građanski demokratski forum i organizacija Tolerancija Srbije pokrenuli su peticiju. Kažu da su do sada prikupili više od 700 potpisa i da na osnovu toga priču oko gondole mogu ponovo da vrate na dnevni red gradske skupštine.

„Izgradnja gondole nije apriori nepotrebna, ali svakako nije neohodna na tom mestu, svakako ne mora da se gradi na Kalemegdanu, to je nečiji, hajde da kažemo, ćef da se tamo gradi… Ona se može izgraditi, ali na nekom drugom mestu, potrebna je za to šira rasprava, bolja diskusija, uključivanje stručne javnosti, kako bi se došlo do rešenja“, smatra Milan Popović iz Stranke moderne Srbije.

Kako bi se kulturna baština u Beogradu sačuvala, više strukovnih udruženja uputilo je do sada nekoliko zvaničnih pisama nadležnim ministarstvima i institucijama. U svima se traži isto – obustavljanje projekta Beogradske gondole.