Kukan: Učešće VS u Moskvi suprotno evrointegracijama

Vesti 07. apr. 201516:48 > 17:13
Podeli:
Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Evroparlamentarac Eduard Kukan saopštio je da je odluka predsednika Nikolića o učešću srpskih vojnika na vojnoj paradi u Moskvi u suprotnosti sa izjavama o posvećenosti procesu integracija u EU.

„Vidim odluku predsednika Nikolića o učešću srpskih vojnika na vojnoj paradi u Moskvi u suprotnosti sa izjavama o posvećenosti procesu integracije u EU. U trenutnoj situaciji takva odluka postaje važan politički gest. Predsednik Nikolić trebalo bi da bude svestan da takvi gestovi mogu da imaju uticaj na proces evropskih integracija zemlje“”, naveo je Kukan, koji je predsednik parlamentarne grupe za Srbiju u Evropskom parlamentu.

Nikolić je juče saopštio odluku da prihvati poziv ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua o učešću srpskih vojnika na tradicionalnoj Paradi pobede 9. maja u Moskvi, povodom 70. godišnjice pobede nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu.

Nikolić je ranije najavio da će 9. maja biti u Moskvi povodom Parade pobede na Crvenom trgu.

Kukan je ranije izjavio da Nikolić ne bi trebalo da prisustvuje paradi. Predsednik Nikolić je na to odgovorio da Kukan uzalud vrši pritisak.

Dačić: Učešće naše vojske nekima se neće svideti

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da se odluka o učešću Srbije na vojnoj paradi 9. maja u Moskvi, nekima neće svideti, ali da Srbija vodi suverenu spoljnu politiku u skladu sa nacionalnim i državnim interesima.

„Ne očekujem neke probleme, ali ta odluka se nekima neće svideti“, rekao je Dačić novinarima u Budimpešti, gde učestvuje na ministarskom sastanku o energetskoj bezbednoti Centralne i Jugoistočne Evrope.

Šef srpske diplomatije je ukazao na to da je Srbija dala veliki doprinos borbi protiv fašizma.

„Naši predstavnici su do sada uvek učestvovali u svim vojnim paradama širom sveta, i u tome nema nikakih dnevnopolitičkih razloga, već je to obeležavanje istorijski važnog datuma“, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbija je zemlja koja vodi suverenu i nezavisnu spoljnu politiku i donosi odluke u skladu sa našim nacionalnim i državnim interesima, a naročito o pitanjima koja ne izazivaju nikakve istorijske dileme, kao što je pitanje obeležavanja godišnjice pobede nad fašizmom.

„Ta odluka je očekivana. I mnoge druge zemlje će učestvovati“, rekao je Dačić.