Verbić: Bojim se da je nemoguće da ispunimo sve zahteve

Vesti 07. apr 201515:46 > 15:52
FoNet/Božidar Petrović

Predstavnici sindikata prosvete najavali su radikalizaciju štrajka, ako se ne postigne dogovor s Ministarstvom prosvete, dok ministar Srđan Verbić ističe da je nemoguće da se isplati još jedna prosečna plata prosvetnim radnicima do kraja godine.

Verbić je u skupštinskom Odboru za nauku i obrazovanje rekao da je potrebno da se nađe sistemsko i trajno rešenje zaposlenih u prosveti.

„Neko bi rekao da je prioritet da se prekine štrajk. Tu se ne slažemo. Prioritet je da se nađe trajno rešenje. Jeste važno da štrajk prestane, ali je važniji jedinstven stav da se reši problem“, ocenio je ministar.

On je rekao da su platne grupe sistemsko rešenje i da to mora da se uradi.

„Siguran sam da ćemo to uspeti da ostvarimo ali za to je potrebno da se promeni slika o prosveti, da nas vide kao konstruktivnu silu, a ne kao nekoga ko preti“, istakao je ministar.

Govoreći o jučerašnjim razgovorima s predstavnicima sindikata u prisustvu medijatora, Verbić je rekao da je rezervisan o meri u kojoj su se približili stavovi, kako su to preneli neki mediji.

Posdsetio da su na stolu Ministarstva tri zahteva i da je jedan od njih da se do kraja 2015. isplati još jedna prosečna plata.

„Bojim se da je to nemoguće, a ono što je moguće je da se nađe neka pomoć i maksimum koji možemo da dobijemo je u Sporazumu (o prekidu štrajka koja su potpisala dva sindikata).

U Sporazumu se navodi se da će zaposlenima u prosveti do kraja godine biti isplaćena pomoć do jedne zarade, ali se ne navode iznos i dinamika isplate.

Krajnji rok posle uskršnjeg raspusta

FoNet/Božidar Petrović

Potpredsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Miodrag Sokić rekao je da je krajnji rok da se posle uskršnjeg raspusta normalizuje nastava.

„Mi ćemo radikalizovati štrajk, ako se ne postigne dogovor“, istakao je on navodeći da je prosveta u lošem stanju zbog „maćehinskog“ odnosa Ministarstva, a za Verbića je rekao da „trguje“ posebnim kolektivnim ugovorom.

Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije rekla je da je smanjenje plata prosvetnim radnicima koji su u škrajku, vid pritiska.

„To što ćemo možda pod pritiskom izaći iz štrajka, imaće za posledicu grupu demotivisanih nastavnika“, ocenila je ona.

Janković je rekla da će platni razredi biti uvedeni od 2016. godine, ali da se stalno govori da nema novca i da prosvetni radnici ne očekuju povećanje plate.

Predlog o platnim razredima pri kraju

Po rečima državnog sekretara Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Željka Ožegovića nacrt o platnim razredima je pri kraju.

Kako je ocenio Verbić, medijska slika koja postoji o prosveti težak teret.

„Ako je nešto nasleđeno, to je medijska slika koja u centar prosvetu dovodi samo kada je štrajk“, naveo je Verbić i pozvao predstavnike sindikata „da ne pokazuju toliko junaštvo, već čojstvo“ jer, kako je kazao, škole postoje zbog đaka i oni moraju da budu na prvom mestu.

Predsednica skupštinskog Odbora za obrazovanje, Aleksandra Jerkov rekla je da je teško prihvatiti da para nema za prosvetu u danu u kojem se, kako je istakla, razgovara o nečemu što će nas koštati „ko zna koliko“.

Skupština Srbije raspravlja o posebnom zakonu o projektu „Beograd na vodi“, a Jerkov je navela da će ponovo tražiti da se zakaže sednica Skupštine o stanju u obrazovanju.