Protest zvaničnika Jevrejske opštine Beograd zbog poteza smenjene uprave

Vesti 05. jul 201911:37 > 11:38
N1

Zvaničnici Jevrejske opštine Beograd, protestovali su na Studenskom trgu jer je smenjena uprave te opštine objavila poziv investitorima za zajedničku izgradnju iako, kako su naveli prisutni, ona "nije vlasnik tog objekta".

Poziv se odnosi na objekte koji su Jevrejskoj opštini vraćeni Zakonom o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama holokausta.

Predsednik Jevrejske opštine, Aleksandar Jinker, kazao je da novoizabrana uprava nema aspiracije prema tom objektu, te da ne želi „ni jedan kvadrat tamo gde su se pojavili živi vlasnici“, a da smenjena uprava daje oglase bez saglasnosti ostalih članova.

„Jevrejska opština je polovinu zgrade po Zakonu dobila na korišćenje. Međutim, još u martu su se pojavili živi naslednici kojima nekretnina još nije vraćena, iako je to trebalo da bude urađeno u roku od 30 dana“, kazao je Jinker.

Kazao je i da je druga polovina objekta u postupku restitucije, te da se, koliko on zna, i za taj deo pojavio vlasnik.

Podsetio je da je Skupština Jevrejske opštine Beograd odlučila „ko treba da predstavlja zajednicu“, a da Ministarstvo pravde Srbije već četiri meseca ne upisuje izabranog predsednika, pod „raznim izgovorima koji nemaju veze sa zakonom“.