Macura: Zakon o podršci porodici bio dobar marketinški trik, neophodne izmene

Vesti 05. jul 201909:43 > 09:49
N1

Narodna poslanica Tatjana Macura i majka deteta sa invaliditetom Stanislava Pavlović u Novom danu su govorile o godinu dana Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom. Macura kaže da je potpuno suprotan od onoga što je najavljivano. "Odvraća ljude od toga da rode decu. Ovaj zakon je bio dobar marketinški trik u samom početku", kaže ona.

Kako kaže Macura, ima i pozitivnih pomaka u Zakonu.

„Podrška porodici koja ide odmah po rođenju deteta je značajno uvećana i to jeste pozitivni pomak u ovom zakonu, prepoznate su porodice koje imaju ili planiraju da imaju više od dvoje dece, prepoznate žene koje ranije nisu bile, ali treba ući u analizu na koji način i da li su degradirane i da li je to moglo da bude bolje“, kaže Macura.

Ističe da su oštećene „sve majke koje imaju manje od 18 meseci radnog staža u kontinuitetu, sve koje su prinuđene da koriste trudničko bolovanje, sve koje zarađuju više od tri mesečne zarade u toku meseca, majke preduzetnice, one koje se bave poljoprivrednim delatnostima, koje imaju decu sa invaliditetom“.

Majka deteta sa invaliditetom Stanislava Pavlović kaže da novi zakon kaže da ne može da prima naknadu zarade i tuđu negu i pomoć.

N1

„Osećamo da nam je sve teže, veliki su nam mesečni troškovi. Moje dete je sa invaliditetom sto odsto, gubim vreme na borbu za nešto što nam pripada“, kaže ona.

Kako kaže, žive „život intenzivne nege“.

„Nama je dete teško bolesno, ne možemo da je ostavimo da spava, a da nije na nekom aparatu koji omogućava disanje. Meni bi bila potrebna pomoć u kući, kao neka patronaža, da bih mogla da odmorim“, kaže.

Macura kaže da je pitanje zašto nema izmena pravo pitanje za Vladu.

„Pre svega za ministra Đorđevića. Kažu da nema mesta u budžetu, da bi se izvršile izmene potrebno je izvršiti rebalans budžeta. Najavljuju se kozmetičke izmene, najvećoj grupi žena koje jesu pogođene ovim zakonom to ne rešava probleme“, kaže Macura.

Kako kaže, jedan od načina da nateraju Vladu da izvrši izmene jeste to što može Ustavni sud da uradi, a to je da neke odredbe oceni kao protivustavne.

„A one to defakto jesu“, kaže Macura.

N1

Macura kaže da je ovaj zakon potpuno suprotan od onoga što je najavljivano.

„Odvraća ljude od toga da rode decu. Ovaj zakon je bio dobar marketinški trik u samom početku, meni je kao narodnoj poslanici bilo teško da doprem do širih narodnih masa da objasnim koliki je problem“, kaže.

„Javnost se alarmirala tek kada su prva rešenja stigla ženama, onda smo uspeli da dovoljno alarmiramo javnost, uprkos činjenici da smo to radili i ranije. U međuvremeni se toliko otvorilo prostora za izmene ovog zakona. Važno je da Vlada shvati da je ovo pitanje broj 1 u ovom trenutku“, kaže Macura.

Macura tvrdi da postoji prostor u budžetu da se izvrše izmene ovog zakona, ali da je potrebna politička volja.

„Nećemo odustati, dok se ne izvrše izmene takve da materinstvo u Srbiji postane dostojanstveno“, kaže Macura.