Grubješić: Potrebna reforma EU, proširenje je vid reforme, ne isključuju se

Vesti 04. jul 201917:36 > 17:38
N1

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić ocenila je u Danu uživo da EU treba da se reformiše. "Reforma EU i proces proširenja treba da idu paralelno. Proširenje je vid reforme. Dešavala su se proširenja u vreme dok se Unija reformisala, to jedno drugo ne isključuje", kaže Grubješić.

Grubješić smatra da će ovo biti poslednji samit Berlinskog procesa.

„Ono što je bila srž Berlindkog procesa, to je sve prebačeno u proširenje“, kaže ona.

Kako kaže, sam učinak Berlinskog procesa sa infrastrukturne strane nije nešto epohalan, ali kaže da je dobro što je popunio prazninu koja je nastala u proširenju.

POVEZANE VESTI

„Pravovremeno je kancelarka Merkel lansirala Berlinski proces, to je međunarodna platforma, nema ni svoje institucije, svoju politiku, svoj budžet. Politička uloga mu je bila da se EU ponovo poveže sa Zapadnim Balkanom, ekonomska, konstatovano da je loša infrastruktura, loša povezanost, potrebno uložiti mnogo sredstava da se stanje popravi, da u ekonomskom smislu zemlje Zapadnog Balkana značajano zaostaju za zemljama EU“, kaže Grubješić.

Smatra da treba naći novu politiku EU za Zapadni Balkan, „koja će konačno ovom regionu dati čvrstu perssprektvi ulaska u EU“.

„Trebalo bi da se prestane sa nalaženjem kreativnih rešenja. Balkanska unija bi bila bivša Jugoslavija, minus Slovenija i Hrvatska, plus Albanija. Mislim da zemlje Zapadnog Balkana treba da traže mnogo više od toga i da ne treba da pristanu na zamene i supstitucije“, kaže.

Kako kaže Grubješić, EU treba da se reformiše.

„Reforma EU i proces proširenja treba da idu paralelno. Proširenje je vid reforme. Dešavala su se proširenja u vreme dok se Unija reformisala, to jedno drugo ne isključuje“, kaže Grubješić.

Misli da Srbija nema drugog izbora osim EU.

„Ne samo Srbija, već čitav region. I ekonomski i kulturno i geografski pripada Evropi, samo je pitanje da li će pripadati i politički“, kaže ona.