Petričić: Stvar zaoštriti do kraja, besmisleno je igrati igre koje nameće vlast

Vesti 03. jul 201908:46 > 08:46
N1

"Ne treba da bude izbora, treba stvar zaoštriti do kraja. Besmisleno je igrati igre koje ova vlast nameće. Sve je laž i prevara, kako da razgovaramo s nekim ko osam godina laže, zašto bismo razgovarali kad ja znam da će svaka rečenica biti laž", kaže karikaturista Dušan Petričić.

Petričić kaže da se ništa ne može promeniti do izbora koji su planirani za proleće sledeće godine, jer je, smatra, potrebno da svi imaju slobodan pristup medijima nekoliko godina da bi moglo da se kaže da je nešto došlo do javnosti.

„Nešto ozbiljno će se desiti kada se oslobode mediji. Bojim se da je sužen izbor instrumenata koji su opoziciji ostali, verujem da je bojkot lažnih izbora jedan od instrumenata. Bojkotom se svima skreće pažnja, a dobar deo javnosti nije siguran šta se dešava, a i evropskim i svetskim faktorima treba skrenuti pažnju da je stvar otišla predaleko i da ovu vlast nema smisla podržavati. Bojkotom se podiže temperatura i kaže se razmislite malo. Ako svi izađu na izbore neće se dogoditi ništa, samo će se naše društvo sunovratiti“.

Govoreći o neformalnom udruženju intelektualaca „Samoodbrana“, Petričić je rekao da nemaju nameru da prave političku partiju, več da misle da je sredini neophodna grupa ljudi kojima dobar deo društva može da veruje jer su, kako kaže, neokaljani.

„Grupa je u nastajanju, definisani su ciljevi ali ne i sredstva i načini funkcionisanja. Mi smo grupa slobodnomislećih ljudi, poštenih, zabrinutih za ono što nam se događa, svi pošteno radimo svoje poslove i imamo potrebu da sednemo i podelimo brigu i pokušamo da nađemo najbolje instrumente koji građanima stoje na raspolaganju“.

Petričić kaže da vlast sprovodi ideju „davno izrečenu od oca vlasti koji je učestvovao u pravljenju košmara, a to je Vojislav Šešelj“. 

„On je izgovorio dokle kod Srbija ima ovoliko nepismenih, ja se ne bojim za političku budućnost, njegovo političko dete zdušno sprovodi tu rečenicu. Za njih smo mi loši đaci jer ne sprovodimo ovo što je Šešelj rekao. Ova vlast hoće da predstavi da ima fantastičnu komunikaciju s narodom, ali svi smo mi narod, oni to zaboravljaju. Oni se sve vreme ponašaju kao da jedan segment naroda ne postoji, to su intelektualci. A to je najbitniji deo naroda. Mi se sada borimo za pravo da zajedno s Vučićevim narodom živimo zajedno. Ova vlast je dozvolila sebi da se osloni tako populistički na narod, zanemarujući intelektualnu elitu, koja je oduvek vodila napred u budućnost“.

Petričić kaže da ne spada u velike kritičare opozicije, ali da mora da kaže da smatra da je nedelotvorna i da na momente povlači glupe i netačne poteze.

„Svedoci smo jedine prave aktivnosti koju ova vlast ima, a to je da uništava opoziciju, nikakva ekonomija i kultura već rušenje opozicije. Jer su svesni da ništa ne mogu da ponude budućnosti naroda, zato hoće nekog da saseku i sruše. Ova vlast je pokrala program opozciji i lažno ga podržava. Ni Evropa, ni Kosovo nije tačno, šta da radi opozcija da kaže to je naš program vratite ga“.

Govoreći o zatvaranu, pa ponovnom otvaranju prodavnica na severu Kosova, Petričić je rekao da vlasti u Beogradu i Prištini manipulišu svojim narodima i da smo toga svakodnevno svesni.

„Konstantno se ovakvim stvarima diže temperatura, naša vlast svojim građanima konstantno uvaljuje lekove za povećanje pritiska i tako istog dana lekove za spuštanje pritiska i zato smo šizofreni, mislim da je ovo zatvaranje apsolutno to, treba im malo halabuke da bi dobili prostor da rade to što rade. Mi smo stalno pod arlaukanjem i kad je tolika buka vlast može da radi šta hoće“.