Tehnoremont: Ne izvozimo oružje za Libiju

Podeli:
Izvor: Morgue File (Ilustracija)

Vlasnik firme Tehnoremont iz Temerina Petar Crnogorac, demantuje navode da je ta firma izvozila oružje u Libiju i dostavljala ga Al Kaidi.

Kako kaže u telefonskom razgovoru za N1, ne samo da u Libiju nije moguće izvoziti oružje, nego da oni tako nešto, zbog sankcija nisu ni pokušavali.

„Naša firma se bavi izvozom naoružanja i vojne opreme, mi izvozimo u nekoliko desetina zemalja sveta. Libija je jedno od najvećih tržišta u svetu, što se tiče izvoza tamo, medjutim, nažalost, nekoliko zadnjih godina, znate šta se desilo, Libija je apsolutno zabranjena zona. Apsolutno je nemoguće vršiti izvoz u tu zemlju. Postoje end user sertifikati koji se koriste da bi se podnosili zahtevi za izvozne dozvole da bii se roba na te destinacije izvozila, mi čak nismo ni podnosili zahteve , jer smo znali da je apsolutno nemoguće dobiti.“

Da li je moguće da je vaše oružje na neki način dospelo do Al Kaide? „Ne, apsolutno nije.“

Kako ističu u ovom preduzeću, u poslovanju Tehnoremonta nema dokumentacije koja se ne nalazi  barem u još tri relevantne bezbednosne agencije a kontrola dokumentacije od strane nadležnih Ministarstava je tako rigorozna da bi i u slučaju neke eventualne greške zahtev za izdavanje izvozne dozvole bio odmah odbijen.

„Odlukom Vlade Srbije preduzeće Tehnoremont je od posebnog značaja za odbrambeni sistem Republike Srbije i kao takvo nikada nije radilo ništa sa bilo kojim licima ili firmama koje su pod režimom sankcija UN,EU,OEBS-a i SAD“, navodi se u saopštenju dostavljenom N1.

povezana vest

Televizija Federacije BiH objavila je da oružje iz Bosne i Hercegovine završava u rukama Al-Kaide putem posredničkih firmi iz Srbije i Crne Gore, a Ujedinjene nacije su od vlasti u Srbiji zatražile istragu o tome.

FTV je objavila pismo koje je koordinator Panela eksperata za Libiju pri Savetu bezbednosti UN Sajmon Dilovej uputio stalnom predstavniku Srbije u svetskoj organizaciji Milanu Milanoviću, u kojem se traže informacije o poslovanju firme Tehnoremont iz Srbije.

Niko nikada nije komunicirao sa Haledom Šarifom

Dilovej od Milanovića traži da ga informiše o tome da li je Tehnoremont iz Temerina potpisao bilo kakav ugovor s krajnjim kupcem, Haledom Šarifom koji je, kao zamenik vođe libijskog ogranka Al-Kaide, bio zatvorenik američkih snaga u Avganistanu.

„Šta se tiče dotičnog gospodina Haleda Šarifa koji se spominje u tekstu, odgovorno tvrdimo da niko iz preduzeća Tehnoremont nikada nije komunicirao ili čuo za njega osim iz novine Politika gde je imao opsežan intervju sa uglednim novinarom M. Lazanskim“, navodi Crnogorac u saopštenju i dodaje: „Baveći se ovim neosnovanim napadima saznajemo da je Haled el Šarif boravio kao gost Ministarstva odbrane u periodu mart-april 2013. godine“.