Prorektor BU: Ne odustajte ako niste upisali budžet ili željeni fakultet

Vesti 02. jul. 201916:59
Podeli:
N1

Prorektor za nastavu Beogradskog univerziteta Petar Bulat savetovao je studentima koji nisu upali na budžet da ne odustaju, da idu za svojom željom i da se upišu na samofinansiranje, jer, kaže, mnogi fakulteti daju olakšice i mogućnost plaćanja u ratama. "Ako sada nisu na budžetu, ne znači da će tako biti i sledeće godine", kaže on.

„Ako budu vredni, iduće godine nova trka. Sistem je tako napravljen da tera studente da više rade i ostvare bodove kako bi i dalje bili u budžetskom režimu“, navodi prorektor.

Onima koji ne upišu željeni fakultet, Bulat poručuje da postoji i septembarski rok.

„Moj savet im je da prouče šta je najbliže onome što su želeli, da vide gde je ostalo slobodnih mesta. izaći ćemo u drugoj nedelji jula sa spiskom slobodnih mesta, tako da kandidati obrate pažnju šta je na raspolaganju, biće i fakulteta s mestima na budžetu i možda će se pronaći na njima, sledeće godine možda budu imali pravo da se prebace na fakultet koji su želeli, ali na samofinansiranje“.

Kako je rekao, ove godine Beogradski univerzitet prima 16.000 studenata, od čega 9.500 budžetskih. Prijavilo se 19 hiljada kandidata, što je, navodi, lep interes.

Kaže da je od 31 fakluteta na BU, samo pet povećalo školarine.

„Za mene je bolja priča kako su ovi uspeli da ne povećaju školarinu, to je na granici čarobnjaštva kako se dekani snalaze da ne povećavaju školarine. Vi ne možete da školujete studenta sa 72.000 koliko košta godina na Mašinskom fakultetu, pa cena škole vožnje je na tom nivou, ne možemo to da poredimo“.

Najviše prijavljenih kandidata bilo je na Stomatološkom fakultetu.

„Ako gledamo ukupno, onda je to na FON-u, na jedno mesto nešto manje od četiri studenta je konkurisalo, tu su i medicina, ETF, matematika. Recimo bio je veći broj kandidata za jedno mesto na mašinskom nego na ETF, ali bilo je fakulteta na kojima nije bilo dovoljno kandidata –  geografija, fizička hemija, fizika“.

Bulat navodi da postoji zaokret prema medicinskim i tehničkim naukama, dok se manji broj kandidata pojavio na društvenim fakultetima.

„Imamo dosta privatnih fakulteta koji rade baš na društveno-humanističkim naukama i jedan broj kandidata je otišao na te fakultete Mi ćemo da analiziramo kako da sledeće godine ponudimo više mesta na programima koji su studentima interesanti. Da ponudimo savremene programe, to mašinstvo radi, prisutni su u medijima i mislim da to nedostaje drugim fakultetima. Mnogi žive na svojoj tradiciji, imali su uvek dovoljno kandidata i nisu razmišljali da bi trebalo da im se približe, dok su neki odlučili da se više eksponiraju u medijima“.