Optužnica protiv Ivana Todosijevića zbog izjave o Račku

Vesti 01. jul 201919:56 > 19:59
Podeli:
Izvor: Printskrin/youtube/RTV PULS

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je pred posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini optužnicu protiv bivšeg ministra lokalne samouprave Ivana Todosijevića zbog podsticanja i širenja nacionalne, rasne, verske ili etničke mržnje svojom izjavom o Račku.

Reagujući na podizanje optužnice, Srpska lista je navela da se nastavlja pritisak Prištine na srpski narod i ugledne Srbe na severu Kosova.

Srpska lista poručila je da lideri kosovskih Albаnаcа morаju da shvаte dа nikаkvа silа neće moći dа nаterа Srbe, kako je navela, dа prihvаte lаžnu istoriju u kojoj su Srbi zločinci, а srpske žrtve irelevаntne.

Kako je prenela Gazeta Express Todosijević je optužen da je u svojstvu ministra Vlade Kosova, „zloupotrebivši položaj ili ovlašćenja namerno i javno širio mržnju, neslaganje i netrpeljivost među nacionalnim, rasnim i etničkim grupama koje žive na Kosovu“.

„Povod za agresiju na našu zemlju bila je takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak, a upravo su ti šiptarski teroristi koji su sve to izmislili, činili najveća zlodela na Kosovu i Metohiji, za koja niko do dan danas nije odgovarao“, rekao je Todosijević na skupu povodom 20 godina od NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije u Zvečanu.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj smenio je Todosijevića posle ove izjave.