Mustafa tužio Vulina jer je Albance pogrdno nazvao "Šiptarima"

Vesti 01. jul 201917:14 > 17:19
Podeli:
Izvor: N1 (arhiva)

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa je izjavio da veruje da će sud biti nepristrasan u vezi s njegovom tužbom koju je u ime Nacionalnog saveta podneo protiv ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina zbog govora mržnje.

Mustafa je izjavio za agenciju Beta da je tužbu protiv Vulina 25. juna podneo Višem sudu u Beogradu zbog toga što je Vulin nekoliko puta „javno nazivao Albanace ‘Šiptarima'“ i to „u pogrdnom i pežorativnom tonu“.

On je rekao da je, kada je najavio da Nacionalni savet Albanaca razmišlja o pokretanju tužbe protiv Vulina zbog govora mržnje, „Vulin, takođe preko medija odgovorio da je to kompliment za njega kao ministra, i da ‘ne zna kako oni hoće da budu nazivani: Arbanasi, Arnauti, Šiptari'“.

Mustafa je rekao da „Nacionalni savet Albanaca ne prihvata vođenje i relativizaciju prakse da se na govor mržnje kojim se vređa jedna manjina.., a koja dolazi od jednog ministra odbrane, gleda kao na individualni postupak, već da takav mentalitet govori o današnjoj Vladi Srbije i o zvaničnoj Srbiji“.

„Poštovanje manjina je i zakonska i ustavna obaveza Vlade, a poštovanje i prihvatanje drugog je preduslov za demokratsko društvo. U jednoj demokratskoj vladi i demokratskoj državi, svaki ministar koji neprestano vređa manjine u javnosti, barem će biti razrešen. Albanci nisu krivi što Vlada Srbije nema demokratske kapacitete“, kazao je Mustafa.

Po njegovim rečima „to su i razlozi zbog kojih s pravom Srbija nije prihvaćena u Evropskoj uniji i zašto Albanci ne osećaju Srbiju kao svoju državu“.