Pajović: Rad vlade bih ocenio prema stanju u novčaniku – mršava dvojka

Vesti 01. jul 201908:48 > 08:55
N1

"Najbolja je ona vlast koja tiho upravlja, rekao je Tomas Džeferson. Živim za Srbiju u kojoj će vlast tiho da upravlja. Kako da ocenim rad Vlade Srbije... Ocena bi bila stanje u novčaniku, mršava dvojka", kaže novinar Nove S Veljko Pajović.

„Slušao sam prilikom posete Zapadnobačkom okrugu govor Brnabić, pa to ne bi napisao učenik osnovne škole, mi ćemo ovo, mi ćemo ono, sve neka opšta mesta. Kada je koncentracija u rukama jednog čoveka, premijerka je tu reda radi“, kaže on.

Govoreći o izborima i mogućem bojkotu opozicije, Pajović je naveo da je i u Albaniji opozicija bojkotovala izbore, na koje je izašlo oko 15 odsto birača. Kako kaže, strašno je da očekujete da razgovarate s vlašću, koja bi trebalo da vam omogući ono što se podrazumeva.

„Ja ne mogu s nekim da se igram ako me neko potkrada. Ako se opozicija odluči za bojkot i to mora podrazumeva kampanju, jer vlast će lako naći opoziciju koja će joj služiti za ukras. Ja bih voleo da se opozicija udruži i izađe s jednom listom i kažu to su naši kandidati pa kom opanci kom obojci“.

Govoreći o problemu narkomanije u Srbiji, Pajović je rekao da se boji da kao društvo reagujemo tek kada se nešto dogodi.

„Ne mislim da je ranije bilo bolje i tada se događalo, samo medijski nije bilo prisutno. Ali tada smo kao društvo bili drugačiji, vodili računa o ljudima oko nas. Čovek ne može sam da živi prinuđen je da bude u okruženju. Iz sistema socijalizma gde postoji kolektivni duh prešli smo u stanje gde smo zaboravili da postoji čovek. Ne postoji društvena briga o mladima i deci. Imate dosta mladih koji žive u slabim materijalnim prilikama i koji su talentovani ali to ne mogu da ispune. Društvo se pravi mrtvo. Da bi se to rešavalo na temelju uzorka potrebne su tektonske promene. Nas su učili da se klonimo lošeg društva, kako danas zaštititi mlade ljude. U Lazarevcu su se roditelji sami organizovali da štite decu od droge, droga je danas došla u školska dvorišta. Mi smo sredina u kojoj ako neko dete ne proba alkohol ili drogu bude odbačeno, to je ozbiljan problem“.

Borka Pavićević, dramaturškinja i direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju (CZKD), preminula je u nedelju.

„Voleo sam da čitam njene kolumne, pogledajte kako su mreže i pojedini reagovali na njenu smrt, pogledajte dokle je to išlo, ne znam šta se dogodilo s nama, kakvi smo to ljudi. Iste su reakcije i na smrt Momira Bulatovića. Mogli smo da se slažemo ili ne sa njima, ali ne i da ih mrzimo. Pamtimo Borku Pavićević i pre devedesetih, jer je ona dramaturg, kroz nove pozorišne tendencije uvek je težila da napravi nešto drugo i nešto što iskače iz šablona“.

Juče smo mogli da pročitamo vest da se Goran Ivanišević priključio trenerskom timu Novaka Đokovića. Pajović smatra da je moguće da će ovaj potez Đokovića naići na kritike jednog broja ljudi.

„Imate poslanika koji ima emisiju i koji je za vreme Svetskog prvenstva u Rusiji na najavu Đokovića da će navijati za Hrvatsku rekao da je izrod. Koliko mi ne možemo da shvatimo različitost… Ne možemo da razlikujemo politiku i sport, neki će da kažu da nas je Novak izneverio, a on je karijeru gradio sam, njegovo je pravo da odluči ko će biti u njegovom timu. Mislim da će to kod nas početi da splašnjava, ljudi imaju pravo na stav, ali zašto bi neko osuđivao Đokovića jer je angažovao Ivaniševića“.