CNN o srpskom #MeToo slučaju: Marija Lukić poručila – ako treba peške u Strazbur

Vesti 30. jun 201913:55 > 14:00
N1

O Mariji Lukić, koja je optužila predsednika opštine Brus Milutina Jeličića Jutku za seksualno uznemiravanje, danas piše i CNN, navodeći da u tom srpskom #MeToo slučaju ona vodi bitku sama. Lukić za CNN kaže da će u ovom procesu istrajati do kraja, a ako pravdu ne bude dobila u Srbiji, ići će do Suda za ljudska prava u Strazburu, makar i peške.

Slučaj Marije Lukić za CNN predstavlja nešto što je deo globalnog pokreta #MeToo, koji je ustao protiv seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja.

U tekstu je navedeno šta je sve preživela, kako je počelo, ali i dokle se do sada stiglo sa ovim slučajem.

Kad je Marija Lukić prvi put srela svog bivšeg šefa – on je zaključao vrata kancelarije i, prema njenim rečima, pipkao je, silom poljubio u usne, navodi se u tekstu objavljenom na portalu ove američke televizijske mreže.

Bilo je to u junu 2015. godine, navodi CNN, dodajući da je ova udata žena, majka dvoje dece, tada došla na razgovor za posao sa „moćnim šefom opštine Brus“, nadajući se da će je njeno obrazovanje i radno iskustvo zaposliti.

POVEZANE VESTI

„Bila sam besna i rekla sam mu da neću spavati s njim da bih dobila posao. Zamolila sam ga da otključa vrata kako bih mogla da izađem. Rekla sam mu – zaboravite, ne treba mi ovaj posao, ne treba mi ništa“, izjavila je Marija Lukić za CNN.

Navela je da je kasnije dobila ponudu od njega da radi kao sekretarica uz uveravanje, na jednom ozbiljnom i profesionalnom sastanku, da ne želi ništa više od motivisanog i pametnog radnika, a da je pristala s obzirom na to da nije imala posao.

Lukićeva je za CNN rekla da je prikladno ponašanje Jeličića trajalo samo tri sedmice, i da je jednog dana pokušao ponovo da je poljubi, dodirujući je. Iako se zatim izvinio i, prema njenim rečima, rekao da nije mogao da se kontroliše, kao i da se to više neće ponoviti, to je samo bio početak dvogodišnjeg seksualnog uznemiravanja. Tokom tog perioda Milutin Jeličić je poslao 15.000 Whatsapp, Viber i sms poruka, navodi se u tekstu u kom se kaže i da je CNN imao uvid u neke od poruka.

CNN podseća da je Jeličić negirao sve optužbe kao i da je izjavljivao da opozicija koristi slučaj da bi napala predsednika Srbije i Srpsku naprednu stranku i da će pravdu dokazati na sudu.

On i njegov advokat, stoji u tekstu, nisu odgovorili na pitanja koja im je postavio CNN.

Slučaj je uzdrmao konzervativno društvo u Srbiji, gde je zakon o inkriminaciji seksualnog uznemiravanja uveden tek 2017. godine, piše CNN. To je, takođe, kako se dodaje u tekstu, osvetlelo nesrazmernu moć koju imaju lokalni zvaničnici koji drže ključeve onoga što je često jedini izvor zapošljavanja u malim i siromašnim zajednicama kao što su Brus – poslovi u javnim službama, navodi se dalje u tekstu.

CNN je preneo i jednu poruku koju su advokati Marije Lukić dostavili sudu u kojoj stoji izvinjenje što ju je tog dana „malo na silu“ i „protiv njene želje“ poljubio, kao i da to više neće da radi, i da je glupo to da radi jednostrano.

Borović: Nećemo dozvoliti odugovlačenje

Četiri od pet zakazanih ročišta protiv Jutke do sada je otkazano u sudu u Brusu. Sud je prihvatio zahtev Marijinog advokata Borivoja Borovića da se suđenje iz Osnovnog suda u Brusu izmesti u Beograd.

Borović upozorava da uvek postoji opasnost da se proces odugovlači dok ne zastari, što je u ovom slučaju šest godina. „Ali mi nećemo dozvoliti da se to dogodi“, istakao je.

Marija Lukić odlučna je da u ovome istraje do kraja. Lukić je za CNN rekla da su ona i njena porodica istrpele konstantne pretnje i uznemiravanja na društvenim mrežama, što je kulminiralo objavljivanjem detalja iz njenog medicinskog kartona.

Kaže da ne zna ko stoji iza toga, ali pretpostavlja da su umešani politički saradnici Milutina Jeličića. „Ako ne budem mogla da dobijem pravdu u ovoj zemlji, a verujem da ću moći zbog svih dokaza koje imam, ići ću pred Evropski sud za ljudska prava u Strazburu. Ako treba i peške“, ističe Lukić.

Ignjatović: Prećutno odobravanje seksualnog uznemiravanja u Srbiji

Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra rekla je za CNN da u Srbiji postoji prećutno odobravanje seksualnog uznemiravanja, a da se seksualne konotacije u govoru i ponašanju na radnom mestu tolerišu kao šale, odnosno da su opšteprihvaćeni način komunikacije, umesto da se doživljavaju kao ozbiljno uznemiravanje.

CNN podseća da trećinu poslanika u srpskom parlamentu čine žene, a da Srbija ima premijerku. Ignjatović ističe da to u praksi ne znači više jednakosti za žene.

U poslednjem izveštaju tela Ujedinjenih nacija za sprečavanje diskriminacije nad ženama, u delu koji se odnosi na Srbiju, navodi se zabrinutost nad „mizogenim stavovima koji se iznose u medijima i izjavama visokorangiranih političara, verskih lidera i članova akademske zajednice“, navodi CNN.

„Mnogo je teže kada se seksualno uznemiravanje desi u malim mestima kao što je Brus, gde lokalni političari kontrolišu sve – da li ćete imati posao, da li ćete izgubiti posao, da li će institucije raditi svoj posao ili će zloupotrebiti svoj autoritet“, objašnjava Ignjatović.

Ona kaže da kampanja #MeToo u Srbiji nije imala nikakav odjek dok se u javnosti nije pojavio slučaj Marije Lukić, čiji ishod prati cela Srbija. Dodaje da upravo od ovog slučaja zavisi da li će se druge žene odlučiti da prijavljuju nasilje koje trpe.