Peta parada "Ponos Srbije" istorijska – prvi put kroz pešačku zonu Beograda

Vesti 29. jun 201918:49 > 18:51
TANJUG/Tanja Valić

Peta parada "Ponos Srbije", pod sloganom "Borba još uvek traje – Pridruži se" održana je u Beogradu. Junska parada svake godine posebnu pažnju posvećuje nekoj manjinskoj grupi, a ove godine to su bile osobe sa autizmom.

Inače, osim ovog prajda koja se održava u junu, kao obeležavanje datuma Stounvolske revolucije, u Beogradu se od 2010. godine održava i septembarski prajd.

Mirno, gotovo skromno i bez previše galame – beogradski prajd je na one u Zapadnim zemljama ličio samo po koloritu, jer nije ni zamišljen kao proslava, nego – kao protest.

POVEZANE VESTI

 „Ono što zahtevamo je pre svega pravno regulisanje pitanja istopolnih zajednica, koje jesu realnost u Srbiji, zatim depatologizaciju trans identiteta i dostupnost hormonske terapije, takođe zanima nas da skrenemo pažnju da je potrebna senzibilizacija zaposlenih u javnom sektoru za read sa LGBT osobama, kao i povećanje budžetskih davanja za rad LGBT organizacija“, kaže Anđela Čeh, iz Egala.

Jer borba protiv predrasuda još uvek traje.

„Evo zbog ovoga, piše sve na mojoj majci. Evo – no one can judge me“, kaže jedan učesnik protesta.

N1: Toga i daje ima?

„Pa svi pokušavaju da vam sude, jeste videli ovaj u Pionirskom parku šta su vikali i tako dalje, dogodine u Prizrenu, uzvici peder Beogradom šetati neće“.

Na dovikivanju izdaleka se sve i završilo, pod budnim okom na desetine policajaca i žandara.

„LGBT građani su deo naše zajednice, deo našeg identiteta, neće proći, oni su ravnopravni građani naše države i mi kontinuirano treba da šaljemo poruku da su oni naši“, poručuje poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Ministar Branko Ružić stigao je kasnije, taman na vreme da se pridruži šetnji. Šarena povorka prošetala je od Pionirskog do Studentskog parka, rutom zbog koje je peti junski prajd 2019 zaslužio pridev – istorijski.

„Prvi put u istoriji je jedan Prajd prošao kroz Knez Mihailovu ulicu, kroz pešačku zonu grada Beograda. Pa šta drugo da kažem nego srećan nam Prajd!“, poručila je okupljenima major Helena Vuković, iz Egala.