Nesporazum s kontrolom letenja ključan za krajnji ishod leta

Vesti 06. apr. 201522:12 > 07. apr. 2015 14:39
Podeli:
Izvor: N1

Ministarstvo odbrane u ponedeljak uveče objavilo je priloge izveštaja komisija za utvrđivanje uzroka pada helikoptera. Pavlović: Bandić me obavestio da će biti prisutni Gašić i Lončar. Bandić: Ministar Gašić izričito tražio poletanje helikoptera, Lončar želeo da bude prisutan pri sletanju.

Ministarstvo je objavilo sve priloge iz izveštaja komisija na svom sajtu, osim onih za koje Generalštab nije saglasan da se učine dostupnim javnosti.

Prilozi izveštaja komisije koju je formirao načelnik Generalštaba Vojske Srbije imaju 76 stranica, a prilozi izveštaja stručne komisije koju je formirao komandant RViPVO 198 stranica.

Objavljeni su i audio snimci, a poslušajte kako je tekao razgovor pilota Omera Mehića sa kontrolom letenja na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ tokom pokušaja da prizemlji helikopter:

Pročitajte:

Prilozi izveštaja komisije koju je formirao načelnik Generalštaba

Prilozi izveštaja stručne komisije koju je formirao komandant RViPVO

Prilozi sadrže izjave učesnika, podatke o meteouslovima, podatke o tehničkom stanju helikoptera, rezultate analiza komisije, vojni plan letenja i stenogramske beleške radiokomunikacije.

U izjavi generala Predraga Bandića stoji da su meteorološki podaci u vreme poletanja helikoptera bili bolji ili jednaki minimalnim zahtevima: „Pri tome su imali naznaku da se ne očekuje bitnija promena najmanje u naredna dva sata. Podatke o meteorološkoj situaciji sam uporedio i sa podacima sa kojima je raspolagao vođa posade, nakon čega smo procenili da postoje meteorološki uslovi za izvršenje zadatka“.

Bandić takođe u izjavi navodi da ga je ministar zdravlja Zlatibor Lončar obavestio da hoće da prisustvuje sletanju helikoptera: „Informaciju o nameri ministra zdravlja u Vladi RS da prisustvuje sletanju dobio sam od njega lično tokom njegovog telefonskog poziva, upućenog meni na službeni mobilni telefon”.

Bandić dodaje da nije davao nikakva direktna naređenja posadi za vreme leta.

Pavlović: Bandić me obavestio da će biti prisutni Gašić i Lončar

U izjavi pukovnika Gorana Pavlovića kaže se da je dobio poziv od generala Bandića koji mu je saopštio da će se sletanje biti na VMA i da će tamo čekati medicinska ekipa: „U daljem objasnio mi je da će se sletanje izvršiti na heliodrom VMA a da će na toj poziciji čekati medicinska ekipa za prihvat deteta i da će verovatno biti prisutni ministar zdravlja RS gospodin Lončar i MORS gospodin Gašić. Hitnost izvršenja zadatka bila je imperativ“.

Nadalje, Pavlović kaže da je tokom leta obavio procenu meteosituacije i uz konsultaciju s Bandićem zaključili su da se sletanje izvrši na aerodromu „Nikola Tesla“, umesto na heliodrom VMA. „Uzimajući u obzir da je aerodrom Nikola Tesla opremljen uređajima za precizno sletanje, predstavljao je sigurnijiizvor u datim okolnostima. Nešto kasnije bg. Bandić je potvrdio da je odluka bila pravilna budući da se metosituacija na banjičkom visu usložnila i da sletanje helikoptera na toj poziciji ne bi bilo moguće“, kaže se u izjavi Pavlovića.

Živak: Zadaci izdavani suprotno važećim pravilima

General-major Ranko Živak u pisanoj izjavi navodi da je ga je oko 19.40 časova na mobilni telefon pozvao general Bandić i izvestio da ga je zvao ministar odbrane sa zahtevom da se helikopterom evakuiše beba.

#related-news_0

Kako ističe, konstatovao je da se ponovo izdaju zadaci suprotno važećim procedurama i da bi bilo bolje da su preko Kabineta Ministarstva odbrane obratili Generalštabu, dostavili sve podatke, jer ih „dovode u nezgodnu situaciju“.

„Nisam imao podatke o trenutnim meteo uslovima jer sam bio kod kuće ali sam prateći sinoptičku situaciju za taj dan, prognozu za vikend i pogledu kroz prozor, znao da se radi o promenljivom vremenu i da to može biti ograničavajući faktor za izvršavanje navedenog zadatka. Zbog toga sam rekao da treba da sagledati stanje i prognozu. Razmenili smo još nekoliko informacija o hitnosti situacije… Pri čemu mi je Bandić rekao da ima izričitio naređenje ministra odbrane za navedeni zadatak”, stoji u izjavi Živaka.

“Rekao sam mu da bi bilo dobro, ako se bude ponovo čuo sa ministrom ili licima iz njegove pratnje, da pošalju zahtev preko kabineta MO i OC SO sa raspoloživim podacima sa terena radi pripreme”, dodaje se u izjavi.

Živak kaže da je sve vreme situaciju pratio od kuće, da su ga informisali o toku sletanja i napominje da je otišao u Zemun nakon što je izgubljen kontakt sa helikopterom.

Detalji izveštaja druge komisije

Izvor : MOD

Komisija je utvrdila da posada nije imala vremena da izvrši kvalitetno proučavanje i shvatanje zadatka, proučavanje uslova i okolnosti pod kojima bi se zadatak izvršavao. Takođe, pre leta nisu imali uvid u stvarnu meteo situaciju i prognozu za period letenja jer nisu zvali dežurnog meteorologa već su se oslonili na informacije dobijene od Bandića preko telefona.

U delu izveštaja koji se odnosi na sam let helikoptera, navedeno je da je let do Raške izvršen bez problema. Kad je reč o povratku, u izveštaju se dodaje da je posadi tokom leta data informacija da je prihvat organizovan na aerodromu „Nikola Tesla“ što je, kako se navodi, nepovoljno uticalo na izvršenje zadatka jer je aerodrom za posadu nedovoljno poznat, ali i da joj je time skraćeno vreme za pripremu.

Odluka o promeni destinacije je doneta na putu ka Raškoj, ali je posada helikoptera o tome obaveštena više od sat vremena kasnije, piše u izveštaju. Dodaje se da se meteorološka situacija tokom leta pogoršavala, ali da posada o tome ne dobija dovoljno informacija.

Nesporazum sa kontrolom letenja ključan za krajnji ishod leta

Izvršena su dva prilaza sletanja i nakon prvog nepreciznog, piše u izveštaju, Prilazna kontrola letenja Beograd je odlučila da ostane na njihovoj frekvenciji do kraja prilaza. Kako se navodi u izveštaju, u poslednja dva minuta došlo je do grešaka i nesporazuma koji su bili ključni za krajnji ishod leta:

Nakon jedne nautičke milje do dodira, posada izlazi iz pravca prilaza u desno. U daljem letu povećava i visinu i smanjuje mogućnost da uoči pistu.

Konrola i posada nemaju isti način razmišljanja i nisu naviknuti na zajednički rad

Posada javlja visinu od 140 metara misleći na visinu iznad piste, na šta kontrolor letenja ne reaguje jer očekuje da pilot govori o nadmorskoj visini, što je standardna procedura za civilne vazduhoplove. S obzirom da ne zna da pilot govori o stvarnoj visini, kontrola letenja ga ne upozorava da sa te visine i ne može da vidi pistu zbog niže baze oblaka.

Kontrolor preporučuje da helikopter zalebdi iznad piste, što je za ovaj tip helikoptera, bez spoljne vidljivosti, nemoguće. Posmatrajući radarski odraz sa radara koji nisu namenjeni za precizno navođenje, kontrolor posadi daje informaciju da je tačno na pragu piste. Međutim, u tom trenutku helikopter se nalazi visoko i bočno udaljen od piste. Posada verovatno prebacuje pažnju van kabine helikoptera, pogledom traži pistu neposredno ispod i ispred helikoptera i stvara uslove za uvođenje helikoptera u nepravilan položaj

U izveštaju se navodi da je komisija uspela da u potpunosti rekonstruiše šta se događalo sa helikopterom i njegovim delovima od trenutka prvog kontakta sa tlom. Ustanovljeno je da su svi lomovi strukture nastali tokom kretanja olupine po tlu i da nije došlo ni do kakvog loma ili otkaza strukture u bilo kojoj fazi leta.

Mehić i Drajić nisu bili na aerodromu, pronađen alkohol u krvi

Pilot Omer Mehić na dan udesa nije pregledan od strane dežurnog lekara jer nije bio na aerodromu Batajnica. Na obdukciji je primećeno da ima 0,68 promila alkohola u krvi i 1,3 promila alkohola u urinu.

U prethodnom periodu major Omer Mehić nije imao vazduhoplovni udes u VS ali na osnovu saznanja Komisije iz medicinsko-psihološke dokumentacije je imao udes 25.juna 2008. godine sa helikopterom Gazela dok je leteo za privatnu firmu, van radnog vremena“.

Komisija je utvrdila ni da zastavnik Nebojša Drajić takođe nije bio pregledan jer se ni on nije nalazio na aerodromu. I kod njega je utvrđen alkohol u krvi – 0,37 promila. Ostala dva člana podase su bila u dobroj kondiciji, nisu imali duži prekid u letenju i nikada nisu imali udes.

Crna kutija nije snimila dešavanja u kabini, nije radila od 2011.

Skinuta magnetofonska traka sa uređaja MS-61 je perslušana i ustanovljeno je da nije bila u funkciji tokom leta jer nije bila premotana i bila je prekinuta. Nakon nastavljanja trake, premotovanja i preslušavanja na magnetofonu konstatovano je da je na traci poslednji zapis iz 2011. godine načinjen tokom letova sa ukrajinskim instruktorom letenja, piše u izveštaju komisije.