Stari grad postao pridružena članica organizacije Evropa Nostra

Vesti 28. jun 201921:03 > 21:06
N1

Gradska opština Stari grad saopštila je da je postala pridružena članica međunarodne organizacije za zaštitu nasleđa Evropa Nostra, koja predstavlja pan-evropsku mrežu od 250 nevladinih organizacija, 150 partnerskih društava i 1500 pojedinaca iz više od 50 evropskih država.

„Želimo posebnu, srdačnu dobrodošlicu našem novom pridruženom članu – opštini Stari grad, iz mog rodnog grada Beograda u Srbiji. Radujem se našoj budućoj saradnji. Zajedno smo jači“, napisala je na svom tviter nalogu generalna sekretarka Evropa Nostre Sneška Кvadvlih-Mihailović i čestitala predsedniku opštine Marku Bastaću prijem u ovu uglednu međunarodnu organizaciju.

Bastać je izjavio da opština Stari Grad očekuje podršku, konstruktivnu saradnju i dijalog, posebno jer je praksa Evropske unije da javnost – kako stručnjaci, tako i građani, bude direktno uključena u proces donošenja odluka, što je potpuno suprotno od onoga što radi aktuelna gradska i republička vlast“.

Prema njegovim rečima, „Starograđani koji su izašli na referendum poslali su jasnu poruku da ne podržavaju gradnju gondole i pretvaranje centra grada u najveću pešačku zonu u Evropi“.

„Zato moramo da odbranimo svoje pravo na grad i normalan svakodnevni život, a u tome će nam sigurno pomoći i pridruženo članstvo u uglednoj međunarodnoj organizaciji za zaštitu nasledja“, naglasio je Bastać.

Stari grad je danas, kao sedište Beogradske tvrđave i dragocene istorijske, arheološke i arhitektonske kulturne baštine Beograda, Srbije i Evrope direktno ugrožen besmislenim projektima gradske vlasti, poput gondole na Beogradskoj tvrđavi ili izgradnje podzemne garaže na Studentskom trgu“, navedeno je u saopštenju.

Gradska opština Stari grad je potpisnica i Berlinskog poziva za akciju kojim se političari i donosioci odluka obavezuju da pažnju posvete kulturi i istorijskoj baštini i koji jasno ističe da se odluke o novim urbanističkim rešenjima i građevinskim projektima moraju donositi uz puno uključivanje i uvažavanje stručne i gradjanske javnosti.

Iz opštine Stari Grad su naveli da je Beogradska tvrđava od 2015. godine uvrštena u transnacionalni projekat za nominaciju na Uneskovu listu svetske baštine – Granice Rimskog carstva, a da se izgradnji žičare na Кalemegdanu protivi gotovo celokupna stručna javnost, uključujući SANU.

Međunarodna organizacija Evropa Nostra podržala je peticiju više strukovnih udruženja, naučnih i profesionalnih organizacija i instituta, a njena stručna delegacija je u maju mesecu boravila u našem glavnom gradu, na poziv nacionalne organizacije Evropa Nostra Srbija.