RTS neće emitovati promo EP za košarkašice zbog mape Srbije bez Kosova

Vesti 28. jun. 201916:09 > 16:17
Podeli:
Izvor: N1

Radio-Televizija Srbije (RTS) objavila je da neće emitovati promotivni materijal Evropskog prvenstva za košarkašice, uprkos obavezi, zbog toga što je u tom materijalu mapa Srbije bez Kosova.

Emiteri su u obavezi da emituju samo taj promo-materijal, ali RTS neće emitovati materijale u kojima se nalazi mapa Srbije bez teritorije Kosova i Metohije, naveo je javni servis.

„Iako je samoproglašena država Kosovo članica FIBA, RTS tokom ovog šampionata neće puštati promo materijale koji su za našu zemlju neprihvatljivi“, piše na sajtu RTS-a.

RTS je navela da je, kao i svi drugi emiteri u Evropi koji su kupili pravo na Evropsko prvenstvo u košarci za žene, dobila od FIBA paket špica, džinglova i ostalog promotivnog materijala.

Materijal u kojeme su predstavljeni gradovi-domaćini Evropskog prvenstva u košarci se, kako se navodi, nalazi i na zvaničnom sajtu FIBA.

U četvrtak uveče, tokom prenosa utakmice Srbija-Belorusija, više puta je zbog nestanka struje u Zrenjaninu došlo do prekida signala iz španske produkcije koja ga prosleđuje Evroviziji i svim emiterima. Tog producenta signala je angažovala FIBA.

Tokom tih prekida, kako piše RTS, greškom je emitovan jedan kadar promotivnog materijala s grafikom mape Srbije bez Kosova.