Narodno pozorište optužuje Ministarstvo

Vesti 06. apr. 201519:39 > 19:47
Podeli:
Izvor: Freeimages/weatherbox

Narodno pozorište u Beogradu otkazalo je dve baletske predstave, "Sliku Dorijana Greja" planiranu za ponedeljak uveče i "Žizelu" za utorak, 7. aprila, a uprava nacionalnog teatra saopštila je da je za to odgovorno Ministarstvo kulture.

„Narodno pozorište sa žaljenjem obaveštava širu javnost, svoju publiku, zaposlene u kući i honorarne saradnike, da je zbog nemara, nerada i nezaiteresovanosti resornog Ministarstva kulture i informisanja, primorano da otakže dve baletske predstave“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, „iako je repertoarom, obavezama i najzad kalendarski Narodno pozorište uveliko ušlo u drugi kvartal tekuće godine, do danas, znači više od tri meseca, Ministarstvo kulture nije našlo za shodno da sa ovom svojom najvećom i najsloženijom institucijom potpiše godišnji ugovor o finansiranju, bez kojeg je nemoguće preneti u budžetu opredeljena sredstva za rad kuće“.

„Najzad, s obzirom da se radi o identičnoj situaciji u kojoj se pozorište nalazilo i prošle godine, postavlja se ozbiljno pitanje kompetentnosti ili loše namere Ministarstva prema publici, zaposlenima i nadasve honorarnim saradnicima Narodnog pozorišta, kojima je ovim činom ne samo onemogućeno pravo na rad i zaradu, nego i ugrožena osnovna egzistencija“, navodi se u saopštenju.

Narodno pozorište ističe da će sa svoje strane „učiniti sve što može i što čini od početka tekuće godine, kako bi sačuvalo repertoar u najavljenom obliku, koristeći sopstvene prihode i druge dostupne finansijske izvore“.