Anđelković: Cilj Đukanovića bio podela opozicije, a ne preuzimanje imovine SPC

Vesti 28. jun 201908:36 > 08:46
N1

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocenio je u Novom danu, govoreći o dešavanjima između Srne Gore i SPC, da cilj Mila Đukanovića nije bio da preuzme crkvenu imovinu, već da podeli opoziciju. "Opozicija je okupila i Srbe i Crnogorce. Ovim u prvi plan stavlja nacionalne teme, i samim tim očekuje da će se postepeno rasturiti", kaže on.

Govoreći o dešavanjima između SPC i Crne Gore, Anđelković kaže da sa istorijskog stanovišta nikada nije postojala autokefalna crnogorska crkva.

„Cela priča je bespredmetna. Ovde imamo jako važan element, pismo vaseljenskog patrijarha. U pitanju je verski lider vrlo blizak Vašingtonu, to je nezgodna poruka za Crnu Goru“, kaže on.

Kako kaže, cilj Đukanovića nije bio da preuzme crkvenu imovinu, već da podeli opoziciju.

POVEZANE VESTI

„Opozicija je okupila i Srbe i Crnogorce. Ovim u prvi plan stavlja nacionalne teme, i samim tim očekuje da će se opozicija postepeno rasturiti“, kaže Anđelković.

Kaže da ruski patrijarh nesumnjivo podržava poziciju Srbije, a da je Amfilohije pametno postupio što nije zaoštravao odnose sa vaseljenskim patrijarhom.

„Ovo prevazilazi pitanje crkve. Nema sumnje da se radi o izgradnji novog crnogorskog identiteta“, kaže.

Dodaje da, prema evropskim normama, manjinske zajednice imaju pravo na zastupljenost proporcionalno broju stanovnika u institucijama. 

„Nikome ne namećemo identitet, ali tražimo da građani koji se deklarišu kao Srbi ne budu diskriminisani“, kaže.

Komentarišući izjave da će biti „kako se Vučić i Đukanović dogovore“, Anđelković kaže da ne mogu oni da se dogovore oko identiteta.

„To je stvar koja nadilazi njih dvojicu. To je bilo pre njih, biće i posle njih. Nikome ne osporavam crnogorski identitet, ali niko ne može da menja istoriju“, kaže.

Kako kaže, ova tema je interesantna medijima, a čim je tako, to se projektuje i na javnost.

„Da javnosti nije interesantna, ne bi se mediji time bavili. Veliki deo stanovništva je poreklom iz Crne Gore, ljudi su zainteresovani za tu temu“, kaže Anđelković.

Govoreći o protestima u Srbiji, Anđelković kaže da su izgubili intenzitet koji su imali na početku, ali da imaju kontinuitet.

„Izbori neće biti ove godine, ovakva stvar pretvara se u maraton, a u politici je teško izdržati maraton ako nemate snažnu političku infrastrukturu, ako niste snažan faktor“, kaže.

Kako kaže, da je opozicija, ne bi išao na potpuni bojkot.

„Povremeno bih učestvovao u radu parlamenta, zbog medijske pažnje, značaja teme, ne bih se crno belo opredelio“, kaže.

Smatra da je vrlo teško bojkotovati redovne izbore.

„Čini mi se da će biti natezanja oko bojkota, ali da bojkota neće biti“, kaže Anđelković.