Pitanja o padu helikoptera na koja još čekamo odgovore

Vesti 06. apr. 201518:30 > 18:39
Podeli:
Izvor: N1

Izveštaj o padu vojnog helikoptera, umesto da da odgovore kako je i zašto došlo do nesreće, otvara teren za spekulacije i veliki broj novih pitanja. Nikolić neće pokretati novu istragu.

Više Javno Tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je predistražni postupak u slučaju pada vojnog helikoptera u kom je stradalo sedam osoba, uključujući i životno ugroženu bebu staru pet dana.

Po okončanju postupka, tužilac bi trebalo da odluči da li će i protiv koga pokretati krivične ili prekršajne prijave.

U međuvremenu, mediji spekulišu o sukobu u samom vojnom vrhu, a koji je izazvalo objavljivanje izveštaja, iako najobimniji deo i dalje nosi oznaku tajnosti.

Zaključci izveštaja Vojnih komisija o padu helikoptera su objavljeni, ali pitanja su i dalje otvorena.

1. Ko je od ministra odbrane Bratislava Gašića zahtevao angažovanje helikoptera?

2. Zašto nije poštovana propisana procedura?

3. Zašto je helikopter poleteo, ako je meteo izveštaj bio nepovoljan?

4. Ko je i zašto tražio da helikopter sleti na aerodrom “Nikola Tesla”?

5. Zašto je u sastavu komisije bio general koji je učestvovao u lancu rukovođenja akcijom?

6. Odakle medijima podaci iz obdukcionog nalaza koji nije objavljen?

Izvor : N1

I dok se pitanja nižu, ministar odbrane ih izbegava. Prvi put u javnosti posle objavljivanja izveštaja, na dva mesta se našao pred kamerama, ali ni jednom pred mikrofonom.

U medijima se pojavila informacija i da je zbog objavljivanja Izveštaja o nesreći izbio sukob između ministra Gašića i načelnika Dikovića.

Ministar je bez komentara, ali uprkos njegovom obećanju, objavljivanje propratne dokumentacije – koja sadrži još blizu 500 strana – i nalazi se u Generalštabu, obustavljeno je do daljeg.

Iskusni piloti kažu da im je bio dovoljan jedan pogled i na ono što je do sada objavljeno pa da shvate da je najveći problem jer se na zadatak uopšte i krenulo.

Opširnije u prilogu Jelene Zorić:

Nikolić neće pokretati novu istragu

Predsednik Tomislav Nikolić neće pokretati novu i nezavisnu istragu o padu helikoptera, nakon objavljenih izveštaja dve komisije o tom događaju, niti postoji razlog zbog čega bi to radio, saopšteno je Danasu u kabinetu predsednika povodom pitanja da li postoji mogućnost da to učini kao vrhovni komandant vojske.