Kriza na severu Kosova – dve suprotne verzije istine u Beogradu i u Prištini

Vesti 26. jun 201917:19 > 17:20
N1

Preti li severu Kosova humanitarna kriza? Dok beogradski zvaničnici tvrde da je situacija na korak da izmakne kontroli, u Prištini kažu da je nestašica veštački izazvana. U isto vreme predsednik Srbije kaže da će se naći način da namirnice budu dostavljene, dok kosovski premijer poručuje da će svi švercerski kanali biti zaustavljeni.

Devedesete su se vratile. Na severu Kosova kruži slika uličnog prodavca u čijim kutijama su konzerve ribe, plazma keks i baterije, jer na rafovima prodavnica te robe ima sve manje. Trgovci krckaju poslednje zalihe, pa se očekuje da će kriza svoj vrhunac dostići u četvrtak.

POVEZANE VESTI

„Najviše nedostaje onih proizvoda koji se lako kvare, poput mlečnih proizvoda, ali i drugih svakodnevnih namirnica poput šećera i soli. Ima ih još uvek po nekim prodavnicama, ali ih je manje, u nekim ih čak i nema“, kaže Milica Andrić Rakić, novinarka Kosseva.

Manjak robe izazvan je češćim kontrolama takozvanih alternativnih pravaca, što je ustaljeni sinonim za šverc. Bez obzira na nedostatak namirnica, među trgovcima na Kosovu kruži dopis u kom se na njih apeluje da robu ne kupuju južno od Ibra. Dok prištinske vlasti navode da Beograd veštački izaziva krizu, predsednik Srbije podvlači da Srbi neće ostati gladni.

„Radićemo ono što možemo. Ne mogu i neću da vam govorim sve šta ćemo da radimo. Radićemo ono što možemo i snabdevaćemo naš narod i pomagaćemo našem narodu. Nećemo dozvoliti da naš narod umire od gladi“, kazao je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

Kao po običaju, Beograd i Priština imaju dve dijametralno suprotne verzije istine. Srpska strana zaustavlanje kamiona sa srpskom robom tumači kao pritisak, dok kosovski zvaničnici ukazuju na to da je roba bila švercovana. Predsednica Vlade Srbije otvoreno kaže da Srbija koristi alternativne pravce za doturanje robe na sever Kosova, jer međunarodna zajednica ništa nije učinila kako bi sporne takse bile ukinute.

„Sada će neki kritičari vlasti u Beogradu reći – vi koristite eufemizam „alternativni pravci“ za sivu ekonomiju i šverc. Kako god želite. Mi želimo da Srbi i ostali ljudi na Kosovu i Metohiji imaju u XXI veku sve proizvode koje žele da kupuju“, Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije.

Dok se vlasti jedne i druge strane preganjaju oko toga čiji greh je veći – prištinsko uvođenje taksi ili srpsko nepoštovanje sporazuma o integrisanim prelazima, izvesno je da će građani severa Kosova biti prinuđeni da se snalaze, i to im neće biti prvi put.

„Građani će se sasvim sigurno snaći, i odlaziti u veće nabavke bilo u Srbiju, bilo južno od Ibra, to će svakako biti njihov izbor. Veći problem su svakako apoteke, zbog hitnosti tih nabavki, ali – mi ovde živimo u vanrednom stanju već godinama i stalno moramo da nalazimo način da se prilagodimo situaciji na terenu, tako da verujem da će se građani snalaziti“, kaže Milica Andrić Rakić, novinarka Kossev-a.

Agencija Kosovapres piše da se očekuje da će na severu od četvrtka biti zatvorene mnoge prodavnice, kako bi se podgrejala situacija pred obeležavanje Vidovdana 28. juna, kad brojni građani, ali i televizijske kamere, iz centralne Srbije dolaze na Gazimestan.