Krov nad glavom za 1.500 izbeglica u Beogradu

Vesti 06. apr. 201515:07 > 15:10
Podeli:
Izvor: Freeimages/MEJones

U narednih godinu i po dana biće realizovan Regionalni stambeni projekat, koji podrazumeva stambeno zbrinjavanje oko 1.500 izbeglica u Beogradu, najavio je gradonačelnik glavnog grada Siniša Mali.

To je predviđeno ugovorom o realizaciji Reginalnog stambenog projekta, koji su danas u gradskoj Skupštini popisali Siniša Mali, komesar Komeserijata za izbeglice i migracije Vladimir Cucić i direktor Jedinice za upravljanje projektima Vlade Srbije Goran Kvrgić.

Program će omogućiti izgradnju 235 stanova u Ovči, dodelu 350 paketa građevinske pomoći, kupovinu 50 seoskih domaćinstava i 80 montažnih kuća, kazao je Mali.

Prema njegovim rečima, za realizaciju tog projekta, Beograd će od donatora dobiti oko 11 miliona evra, dok će grad Beograd obezbediti pet miliona evra.

„Sa tim novcem u sledećih godinu, godinu i po dana pokušaćemo da rešimo ovaj problem. Nakon ovog potpisivanja ugovora sledi javni poziv za sve izbegličke porodice“, kazao je Mali.

Gradonačelnik Beograda je dodao da ukoliko se taj projekat završi po planu, krenuće se u drugu fazu projekta, odnosno izgradnju dodatnih 270 stanova u Ovči.

Kako je rečeno, Regionalni program je zajednički višegodišnji program čiji je cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica u regionu.