Dijalog, prihvatanje i podrška: Roditelji se ne odriču svoje LGBT dece

Vesti 25. jun 201912:27 > 12:31
Udruženje "Da se zna!"

Mali oglasi u dnevnoj štampi u kojima se roditelji ne odriču svoje dece zbog njihove seksualne orijentacije i rodnog identiteta, pobudila je interesovanje javnosti ne samo u Srbiji već i u regionu. Incijativu “Ne odričem se” podržale su brojne javne ličnosti, organizacije, kao i građani.

Gordana Perunović Fijat majka čiji se oglas pojavio u Večernjim novostima o inicijativi kaže: “Ne bih se odrekla svoje dece, ne bih se odrekla svojih prijateljica, ne bih se odrekla svojih roditelja, ne bih se odrekla ni komšije. Stvarno ne znam zašto bih to radila. Zašto bih se onda odricala osobe zato što voli nekoga. Da se zbog ljubavi odreknem, svog deteta, pa dajte nismo u vremenu Romea i Julije, toliko se toga promenilo.”

Pokretači inicijative konstatuju da je u srpskom društvu, na žalost, još uvek česta pojava da se roditelji odriču dece zbog njihove seksualne orijentacije i rodnog identiteta, čak i putem malih oglasa. Udruženje „Da se zna!“ objašnjava da je ovom inicijativom želelo da pokrene dijalog u društvu o prihvatanju i podršci roditeljima i LGBT+ deci.

“Inicijativom ‘Ne odričem se’ želimo da pošaljemo poruku svim roditeljima i porodicama da stanu uz svoje ćerke, sestre, braću, sinove, unuke i da se ne plaše jer smo se mi dovoljno dugo plašili,” izjavila je Dragoslava Barzut izvršna direktorka udruženja “Da se zna”.

Sve oglase napisali su roditelji koji su ovim simboličnim činom podržali decu, ali i dali primer drugim roditeljima da je podrška unutar porodice važna.

Incijativa “Ne odričem se” biće nastavljena kroz različite aktivnosti koje su usmerene ka edukaciji društva i ohrabrivanja roditelja da private svoju decu drugačije seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta.