Akademija arhitekture za park umesto Beograda na vodi

Vesti 06. apr 201514:02 > 14:05
Promo

Akademija arhitekture Srbije saopštila je da nije moguća nikakva saradnja sa gradskim vlastima u Beogradu u izgradnji "Beograda na vodi" i da to strukovno udruženje traži da se taj projekat obustavi.

Prostor Savskog amfiteatra uz reku namenjen je, još po Generalnom urbanističkom planu Beograda iz 1959, za izgradnju objekata javne namene, bez stanovanja i bez automobila, pristupačan svim stanovnicima Beograda, posebno onima na desnoj obali Save, navela je Akademija arhitekture Srbije.

U saopštenju se navodi da to strukovno udruženje nije protiv toga da neko u Beogradu izgradi milion kvadrata stambenog i 750.000 kvadrata poslovnog prostora, ako u tome postoji javni interes, ali isključivo na mestima koja su za to definisana u Generalnom urbanističkom planu Beograda.

Akademije arhitekture Srbije protestovala je zbog toga što, kako je navedeno, aktuelna beogradska vlast zloupotrebljava medije tvrdnjama da Akademija želi ostanak udžerica, krša i loma na prostoru „Beograda na vodi“.

Na tom mestu mi želimo veliki park i veliko široko šetalište uz Savu i ništa više u ovom trenutku, navodi se u saopštenju tog strukovnog udruženja.

Skupština Srbije trebalo bi u utorak, 7. aprila, da raspravlja o posebnom zakonu kojim se reguliše ekproprijacija na prostoru na kojem bi trebalo da se realizuje projekat „Beograd na vodi“