Protivnici centralizacije zdravstva u Nišu: Priprema za poraz, otimanje ustanova

Vesti 22. jun 201915:29 > 15:29
Izvor: N1

Pet niških ustanova primarnog zdravstva bolje će funkcionisati ukoliko njima upravlja država, a ne lokalna samouprava - to je procena zbog koje su poslanici početkom godine u parlamentu i usvojili novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti, koji, ne samo zbog Niša, upravo to predviđa.

Da se iza ovoga krije namera vlasti da iz Beograda upravlja vitalnim institucijama tamo gde postoji „rizik“ od gubitka na lokalnim izborima, smatraju iz opozicije. Izostao je zvanični stav onih koji ove ustanove vode i koji se o zdravstvu u niškom SNS-u pitaju.

Niš jos „ne oprasta“ preuzimanje osnivačkih prava nad aerodromom Konstantin Veliki od strane države, čime je, praktično, upravljanje, ali i odlučivanje, prešlo u ruke Vlade Srbije. Čim je stigla vest o tome da slično, po pitanju lokalnih ustanova primarnog zdravstva, predviđa novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti, reagovala je opozicija.

„Meni sve to liči na to da neko ko je nesposoban, uzima nesto od nekoga ko je nesposoban, da bi se – kao nesposoban time bavio“, kaže Ivan Jovanovic, potpredsednik Nove stranke.

„Devedesetih u vreme Slobodana Miloševića slične stvari su se dešavale da se vlast centralizuje i da se neke institucije sa lokala sele na državni nivo. Vučić još iz tog vremena je naučio to“, navodi Miloš Bošković, aktivista i bivši narodni poslanik.

Šta je ostalo u pamćenju iz devedesetih, kada se desilo da je na republickom nivou vlast bila u rukama Miloševića, a po gradovima i opštinama – opozicija i da li je, po nekima sumnja da se ova vlast zapravo sprema za takav postizborni period – opravdana?

„Oni su svesni da imaju jako nesposoban kadar, naročito na lokalu, i sada sve vuku ka sebi kako bi se osigurali za sutrašnji poraz koji će se desiti i to je neminovno“, navodi Jovanović.

N1

  A neosporno je, kazu oni koji se borbom protiv ove pojave bave, da centralizacija u Srbiji buja. U Nacionalnoj koaliciji za decentralizaciju sumnjaju da je vraćanje ustanova primarnog zdravstva u „centralu“ motivisano poboljšanjem njihovog poslovanja.

„Centralizacijom se uspostavlja veća kontrola nad svim javnim poslovima, ali pre svega veća kontrola nad novcem“, smatra Mladen Jovanović iz NKD.

Poces centralizacije u Srbiji je, dodaje, uzeo maha poslednjih nekoliko godina, posebno od 2014, što je, smatraju, potpuno suprotno demokratizaciji društva. Šta je posledica?

„Tvrdnja da se tim stvarima postize efikasnost nije tačna. Indeksi o dobroj vladavini u Srbiji pokazuju da je zapravo kvalitet države i onoga što građani dobijaju od države u intenzivnom padu – 2018. godine su svi indeksi Srbije najgori u poslednjih 15 do 20 godina“, kaže Mladen Jovanović.

Postoji, kaže, jedna vrsta zabrinutosti i domaćih i stranih tela jer je centralizacija novca zapravo koncentracija moći – na jednom mestu. Ili – kod jednog čoveka. Taj čovek bi, slažu se sagovornici N1, mogao da „zavrne slavinu“ usled lokalne neposlušnosti.

Upravo na to su ukazale i niške demokrate. Tvrde da vlada, na ovaj način, ponovo pokazuje Vučićev apsolutizam na delu.

Šta misle pojedini funkcioneri naprednjaka, kao i oni na koje se ovo direktno odnosi i koji rukovode u Hitnoj pomoći, Zavodu za zdravlje studenata, Zavodu za zdravlje radnika, plućne bolesti, i u Domu zdravlja – javnosti nije poznato, jer su ili prezauzeti, na seminarima ili ne odgovaraju na pozive.