Bakić o grupi intelektualaca: "Samoodbrana" – da se branimo od iščašenog režima

Vesti 22. jun. 201900:08 > 00:18
Podeli:
Izvor: N1 info

Sociolog Jovo Bakić izjavio je da je neformalna grupa intelektualaca nazvana "Samoodbrana" formirana da bi se oni kao građani branili od jednog, kako kaže, "autoritarnog i mafijaškog režima", piše Danas.

Bakić je za list „Danas“ naveo da tu neformalnu grupu čine „prilično zauzeti pojedinci“ koji međusobno razmenjuju misli i ideje, i uzajamno se poštuju bez obzira na „određene razlike“.

POVEZANE VESTI

„Jasno je zbog čega smo za našu neformalnu grupu odabrali naziv ‘Samoodbrana’, jer smo mi građani koji delujemo u javnosti i koji smo se okupili kako bi se branili od jednog potpuno iščašenog, autoritarnog i mafijaškog režima“, rekao je Bakić za „Danas“.

On je naveo da će ta grupa imati neke zajedničke akcije i da će „vrlo verovatno da gledaju da podrže neku od opcija“. „Ali nije na meni da o tome govorim dok se svi mi međusobno ne dogovorimo“, rekao je sociolog i dodao da za sada ta neformalna grupa intelektualaca „uživa u međusobnoj razmeni misli“.

On je kazao da je s prve fotografije te grupe iz marta koju je na Tviteru objavio glumac Nikola Kojo, objasnio je da akronim „N.I.K.O.“ u opisu slike, označava nauku, institucije, kulturu i obrazovanje.

Karikaturista Predrag Koraksic kazao je da će ta grupa reagovati na neke postupke vlasti i izreći njihov stav.

Arhitekta Dragoljub Bakić kazao je da se radi o svojevrsnoj „građanskoj selekciji istomišljenika“.

Neformalnu grupu čine glumac Nikola Kojo, akademik Dušan Teodorović, sociolog Jovo Bakić, karikaturisti Dušan Petričić i Predrag Koraksić, arhitekta Dragoljub Bakić, pisac Filip David, istoričarka Dubravka Stojanović, glumac Radoslav Milenković, profesorka Ljiljana Mijatović, pravnica Vida Petrović Škero i reditelj Želimir Žilnik.