RSE: Firma Veselinovića i Radoičića na državnoj adresi

Vesti 21. jun. 201911:33 > 11:35
Podeli:
Izvor: N1

Firma čiji su vlasnici biznismen sa severa Kosova Zvonko Veselinović i potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, od 2015. godine koristi jednu od ekskluzivnih državnih zgrada u Birčaninovoj ulici u Beogradu, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

Kako piše RSE, Hotelijerska firma „Dolly Bell d.o.o“, čiji su vlasnici braća Žarko i Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, registrovana je na adresi Birčaninova 27, u zgradi čiji je vlasnik Republika Srbija i kojom raspolaže Društvo za iznajmljivanje nekretnina (Dipos).

Međutim, Dipos u svom odgovoru za RSE navodi da sa firmom „Dolly Bell d.o.o.“ nije imao zaključen ugovor o zakupu.

„Obaveštavamo vas da predmetni objekat koristi neovlašćeno drugo preduzeće, protiv koga su pokrenuti sudski postupci za naplatu duga, neosnovano bogaćenje i iseljenje“, stoji u odgovoru Diposa.

Dipos u svom odgovoru ne navodi kako se zove preduzeće koje neovlašćeno koristi objekat u Birčaninovoj 27, iako je RSE u svom upitu tražio imena svih zakupaca na toj adresi, kvadraturu prostora kog država iznajmljuje, kao i kolika je mesečna cena zakupa.

Umesto toga, Dipos naznačava da je pravosnažnom presudom Privrednog suda u Beogradu od 16. januara 2019. godine naloženo iseljenje iz prostorija u Birčaninovoj 27, a Privredni sud izdao je i rešenje za iseljenje 30. aprila ove godine.

Dipos dalje u odgovoru za RSE precizira da postupak iseljenja „još nije okončan“, pri čemu se ponovo ne imenuje firma koju je trebalo iseliti.

Na objektu u Birčaninovoj 27 stoji tabla da se tu nalazi sedište firme „Dolly Bell“, a na toj adresi je firma registrovana i u Agenciji za privredne registre (APR).

Podaci APR-a pokazuju da je firma „Dolly Bell“ ćerka firma preduzeća „Inkop d.o.o.“ iz Ćuprije. „Inkop“ je osnovao „Dolly Bell“ u maju 2015. godine. Vlasnici „Inkopa“ su braća Zvonko i Žarko Veselinović i Milan Radoičić.

„Inkop“ je ranije, kako stoji u evidenciji APR-a, bio u vlasništvu Veselinovićeve sestre Dušice Maksimović. Nakon što su mediji preneli da ta firma učestvuje u radovima na deonici auto-puta Koridor 11, Maksimović je u septembru 2018. godine vlasništvo nad „Inkopom“ prenela na braću Veselinović i Radoičića.

Firma „Dolly Bell“ registrovana je u APR-u 12. maja 2015. godine. U bazi APR-a dostupan je osnivački akt firme, u kom se kao datum osnivanja navodi 6. maj 2015. godine, a kao adresa sedišta firme navodi se Birčaninova 27 u Beogradu. Po podacima APR-a, zakonski zastupnik firme „Dolly Bell“ je Ljiljana Božović, supruga Zvonka Veselinovića.

S obzirom na to da Dipos tvrdi da sa firmom „Dolly Bell“ nije potpisao ugovor o zakupu, proizlazi da je ta firma od svog osnivanja prijavljena na toj adresi, iako sa državom nema ugovor o rentiranju, piše RSE.