Baucal: Đaci ispred Ministarstva vežbali građansko vaspitanje

Vesti 20. jun 201921:26 > 21:38
N1

Ljutnja i bunt đaka osmaka su razumljivi, a Ministarstvo prosvete je trebalo da ih primi i objasni im zašto je maturski ispit važan i zašto ga ne treba poništavati, složili su se gosti emisije 360 stepeni Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika i Aleksandar Baucal sa Filozofskog fakulteta.

Baucal kaže da mu je razumljiv bunt malih maturanata i da su curenjem testa dobili priliku da praktikuju nešto što su učili iz građanskog vaspitanja, a to je da kada im je učinjena nepravda to i artikulišu.

„Ne umeju to da urade adekvatno i ne treba to od njih očekivati. Da li je tu bilo nekih instrumentalizacija? Sigurno jeste jer u ovoj zemlji se sve politizuje. Ali su oni prepoznali da se tu dešavaju neke stvari koje im se nisu sviđale“, kaže Baucal i kao primer navodi gađanje policajaca jajima što su đaci videli kao situaciju koja ih stavlja u položaj huligana.

POVEZANE VESTI

„Kao odrasli treba da im pomognemo kako da u tim situacijama izraze svoj stav. To je bila prilika da budu primljeni. Ne moraju da se slože sa njima, ali čujete predstavnike te dece i kažete im ono što mislite da je važno i date im neku lekciju. A ovako su dobili lekciju da ih izbegavaju“, objašnjava gost N1.

Sa njim se slaže Jasna Janković i objašnjava da su deca bila razočaranja, a iz toga je proizašla ljutnja.

„Sigurna sam da su deca bila razočarana, mislili su da su bili u nejednakom položaju. Nisu mogli da znaju koliko dece je dobilo test i koji. Odatle je krenula ljutnja, a ljutnju nisu znali da reše. Trebalo ih je primiti u ministarstvo. Deca su bolja od nas, ona su razumnija i ako im se dobro objasni oni će shvatiti šta se dešava oko njih“, rekla je Jasna Janković.

Isitče da joj je žao ako su deca koja su protestovala zloupotrebljena u bilo kom smislu.

„Opasno je sa 15-godišnjacima igrati bilo koje igre“, ističe ona.

Govoreći o tome da li je malu maturu trebalo poništiti, kao što je bio slučaj 2013. godine, kada je test takođe izašao iz štamparije, Aleksandar Baucel kaže da je to situacija u kojoj nema dobrog rešenja.

„Za učenike je dobro da imaju rezultate testova, posebno za dobre koji imaju gore ocene nego što im je znanje. Ocena ima dobru stranu jer je rezultat dugotrojnog rada. Samo je pitanje da li su kombinovani i rezervni test iz matematike bili regularni. Ako jesu, onda je možda bolje da maturski test ipak ostane i koriguje školske ocene. Ako bi se potvrdile sumnje da je i srpski i kombinovani bio otkriven, onda bi bilo teško da se održi. Test nema smisla ako nije sve učenike stavio u istu situaciju“, objašnjava Baucel.

„Ispit kao ispit ne sme da se dovede u pitanje. Ove godine ne verujemo toliko u njega, ali on ima smisla. Još uvek nemamo iste kriterijume, jer moja trojka negde je četvorka, a negde možda dvojka“, kaže Janković.

Ona smatra da smo na ispitu male mature pali svi, ali da je prvi pao ministar Mladen Šarčević. Podseća da je ministar za „curenje“ testa iz matematike prvo optužio nastavnike.

„Tog jutra deca došla na matematiku. Zapečaćene kese sa testovima su iz školskih uprava uzete negde oko sedam sati, u škole su stigle do pola osam. Test je dvanaest sati pre toga bio na internetu. Fizički u posed testa nisu mogli da dođu ni direktori škola ni nastavnici“, objašnjava Janković.

Ona dodaje da je sam ministar uzburkao javnost različitim izjavama o tome šta se desilo i kako je test otkriven.

„Prvo je optužio nastavnike, onda direktore škola, onda neku terorističku grupu žena iz Zemuna i na kraju smo čuli šta se desilo. To znači da ministar sam nije mogao da prati šta se dešava i njegove izjave su uzburkale javnost“, kaže Janković.

Baucel kaže da je dobro što je test izašao iz štramparije, a što su škole u ovoj situaciji sačuvale integritet. Dodaje da bi trebalo preispitati sam tender za izbor štamparije i videti da li su u njemu traženi posebni bezbednosni uslovi za štampariju koja će štampati testove.

„Druga stvar je što su tu bili pripadnici BIA i kamere, to mora da se ispita. Kako je moguće da pored toga svega neko uzme sa trake test, ode u toalet i to niko ne primeti. Taj neki brojač testova je morao da primeti da nedostaje jedan test“, rekao je Baucal.

Kada je u pitanju odgovornost za ovu situaciju, on smatra da je odgovornost pre svega na štampariji, a potom na Minsitarstvu prosvete jer nije uspelo da obezbedi tajnost testova.

Govoreći o odgovornosti, Janković podseća na ono što se desilo pre šest godina kada je test takođe iznet iz štamparije. Ministar je posle dva meseca podneo ostavku, a žena koja je test iznela osuđena je na četiri meseca zatvora. O onima koji su test distribuirali ništa se ne zna.