Beogradski "geto" – istovremeno zatvaranje ulica pravi kolaps, najteže starima

Vesti 19. jun 201916:43 > 16:43
N1

Da li je Beograd na ivici saobraćajnog kolapsa? Paralelno zatvaranje brojnih ulica u centru grada, uz najnovije gradilište u Ulici 27. marta, drastično je otežalo kretanje vozila u prestonici. Dok stanari poručuju da ne znaju kako da se kreću u rođenom gradu, gradska vlast odgovara da je sve to - normalna rekonstrukcija ulica.

Beograd je jedini grad u Srbiji u kom se o gužvama u saobraćaju na radiju izveštava na svakih pola sata. Nervoza, kolapsi i kilometarske kolone sastavni su deo iskustva vožnje po prestoničkim ulicama. Od pre nekoliko dana, međutim, situacija je postala još dramatičnija.

POVEZANE VESTI

Radovi na rekonstrukciji četiri velika beogradska bulevara, odnosno kompletan potez od Vukovog spomenika do Kalemegdana, trajaće u najboljem slučaju do kraja godine. Stanarima je preko noći drastično sužen prostor za kretanje, jer ovo nije jedino gradilište u centru Beograda.

Početak radova u Ulici 27. marta, dok još uvek nije završena rekonstrukcija Trga Republike i Karađorđeve ulice, doveo je do toga da stanovnici Starog grada i dela Palilule koji žele da idu u pravcu Novog Beograda, to mogu da učine kroz samo tri ulice – Parisku, Francusku i Takovsku, koje su sada postale usko grlo.

Raskrsnice u popodnevnom špicu, jednostavno, ne funkcionišu, a otežan je i pristup vozilima Hitne pomoći. Dok se vozači naoružavaju stpljenjem, pešaci nabijaju kondiciju, jer su za običan prelazak ulice potrebne alpinističke veštine.

A građani kažu:

„To je strašno, strašno, ali ja sam stranac“.

„Ne znam kako da dođem do posla i kako da odem kući“.

„Ovo mi deluje kao turistički bum – s obzirom na to da je serija Černobil napravila prilično atraktivnu lokaciju, mislim da će turisti ovde uživati“.

„Kad izađem napolje, kao da sam izašao u kameno doba, svuda kamenje, milina“.

„Koliko imam informaciju, radiće se i toplovod, kanalizacija i vodovod, što znači da je OK“.

„Ja jesam za to da se grad sređuje, ali ne znam da li je ovo pravi trenutak“.

N1: Zašto?

„Čini mi se da još nije počela sezona godišnjih odmora – mislim da je bolje da se ovakve stvari rade u julu ili avgustu, kad je Beograd najprazniji“.

U celom svetu se leti popravljaju saobraćajnice, odgovara drugi čovek Beograda. Međutim, pitanje zbog čega je veliki broj radova počeo istovremeno, za Gorana Vesića nije komunalno, već političko pitanje.

„Kao što sami znate, mi uređujemo grad. Za razliku od vaših političkih favorita, gospodina Đilasa i onih koji su uništavali ovaj grad, mi ga sređujemo. Dok smo mi na vlasti, grad će se uređivati. Kad vaši dođu na vlast, onda verovatno nećete ništa raditi i onda ćete biti srećni. Prema tome, nemojte se kriti iza stanara, radnika, nemate potrebe za tim. Jednostavno, mi smo pobedili na izborima sa političkim programom da ćemo urediti grad“, tako je na pitanje novinara odgovorio Vesić.

Jedan deo programa gradske vlasti je i širenje pešačke zone u centru grada. Istorijsko jezgro Beograda naprasno je postalo nalik getu, jer su stanari potpuno izgubili vezu sa ostatkom prestonice, poručuju u inicijativi „Pešaci nisu maratonci“.

„Stariji stanari se žale, oni više ne mogu da pređu ove razdaljine. Ukidanjem javnog saobraćaja sa Studentskog trga i iz Vasine, oni više nemaju vezu sa kliničkim centrima. Taksi ne može da dođe u ovaj deo grada – ja sam imala problem kada mi je dete hitno moralo da ide u Tiršovu, prosto, taksi koji uvek zovem nije mogao da mi da ama baš nikakvo vreme, jer su gužve u obodima ove zone i ne može nikako da se stigne“, navodi Dubravka Lukić iz Inicijative „Pešaci nisu maratonci“.

U gradskoj vlasti odgovaraju da će Beograd nakon svih rekonstrukcija ličiti na najlepše evropske gradove.

U inicijativi „Pešaci nisu maratonci“ odgovaraju mapama – crvenim su označene pešačke zone u Beču.

Screenshot

I u italijanskom gradu Milanu.

Screenshot

Dok je planirano da centar Beograda izgleda ovako:

N1

Ukoliko ta zamisao bude realizovana, pribojavaju se da će prestonica postati – nemoguća za život.