Identifikovani posmrtni ostaci 11 Srba stradalih tokom rata u Hrvatskoj

Vesti 17. jun 201916:15 > 16:16
REUTERS/Dado Ruvic

Komisija za nestala lica Vlade Srbije saopštila je danas da su u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu identifikovani posmrtni ostaci 11 Srba stradalih na području Hrvatske od 1991. do 1995. godine.

Kako se navodi, ekshumirani su posmrtni ostaci po dvoje ljudi u Gornjem Selištu i Petrinji i po jedne osobe u Šašu, Šibeniku, Vrbovljanima, Vodoteču, Gračacu i Vukovaru.

„Svi posmrtni ostaci su identifikovani metodom analize DNK a sahrana će biti obavljena u skladu sa izraženim željama porodica“, stoji u saopštenju.

Navodi se i da su po podacima Кomisije za nestala lica, od 2001. do 2019. godine, iz registrovanih, masovnih grobnica i pojedinačnih grobnih mesta ekshumirani posmrtni ostaci više od 1.400 žrtava srpske nacionalnosti stradalih u oružanim sukobima na teritoriji Hrvatske dok su posmrtni ostaci više od 980 identifikovanih žrtava predati porodicama radi sahrane.

„Od samog početka procesa ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka koje su vršene na području Hrvatske, po zajednički utvrdjenoj metodologiji, našoj strani je omogućen monitoring te je i ovog puta identifikacijama prisustvovao monitorski tim Кomisije za nestala lica“, piše u saopštenju.