Ombudsman: Najviše pritužbi na rad ministarstava i lokalnih samouprava

Vesti 17. jun 201914:15 > 14:15
N1

Zaštitniku građana se tokom 2018. godine obratilo 9.120 građana, a pritužbe su se najčešće odnosile na rad javne uprave i efikasnost postupanja organa, izjavila je danas generalni sekretar ombudsmana Boja Jovičić.

Ona je, podnoseći izveštaj o radu skupštinskom odboru za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, rekla da su na razgovor primljena 2.432 građanina koja su se žalila, a telefonom je razgovarano sa njih 3.350.

Od 3.338 primljena predmeta, rad je okončan na 2.346, a zajedno sa onim zaostalim iz prethodnih godina koji su uzeti u postupanje, ukupno je prošle godine završeno 3.789 predmeta, precizirala je Jovičić.

Najviše pritužbi, naglasila je ona, bilo je na rad izvršnih vlasti – ministarstava i lokalnih samouprava, a potom pravosudnih organa.

Najviše građana traži pravnu pomoć za postupke koje vode ili nameravaju da pokrenu, a ukazuju i na nepravilnosti vođenja postupka, pogrešno utvrđeno činjenično stanje i povrede propisa, objasnila je Jovičić.

Govoreći o žalbama koje upućuju osobe sa statusom osuđenika ili pritvorenika, Jovičić je istakla da ni u jednom od tih slučajeva nije pronađeno da su kršena njihova prava.

Kao gorući problem na koji se u kontrolama nailazi ona je navela neadekvatne prostorije za zadržavanje u policijskim stanicama.

Izveštaj Zaštitnika građana nadležni skupštinski odbor je usvojio.