Linta: Vlasti Srbije obavezne su da pomognu SPC u odbrani svetinja u Crnoj Gori

Vesti 16. jun 201915:52 > 15:55
N1/arhiva

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta ocenio je da je zvanični Beograd obavezan da aktivno pomogne Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) u odbrani svojih svetinja i zakonskih prava u Crnoj Gori.

„Srbija ima nacionalnu, ustavnu i moralnu obavezu da brine o Srbima u Crnoj Gori i da konkretno pomogne da se poštuju njihova nacionalna prava, kao i da aktivno pomogne SPC u odbrani svetinja i zakonskih prava“, naveo je Linta.

POVEZANE VESTI

Linta je zatražio od Ministarstva spoljnih poslova Srbije da povede snažnu diplomatsku ofanzivu i informiše sve značajne međunarodne faktore sa „namerama Vlade Crne Gore da otme svetinje i crkvenu imovinu SPC“.

On je podržao proglas arhijereja, sveštenstva, monaštva i vernog naroda Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija budimljansko-nikšićke, mileševske i zahumsko-hercegovačke sa Trojičindanskog sabora koji je u subotu održan u Podgorici.

„Svakom razumnom čoveku je apsolutno jasno da je predlog zakona o slobodi veroispovjesti suštinski usmeren protiv SPC u Crnoj Gori s ciljem otimanja hramova i pljačke crkvene imovine i predaje nepriznatoj tzv. Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi“, dodao je Linta.