Održava se vežba Slovensko bratstvo, zajedno srpski, ruski i beloruski vojnici

Vesti 15. jun. 201908:40
Podeli:
Izvor: Ministarstvo odbrane

Multinacionalna taktička vežba sa bojevim gađanjem "Slovensko bratstvo 2019" počela je postrojavanjem pripadnika oružanih snaga zemalja učesnica u kasarni "Rastko Nemanjić" u Pančevu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Na vežbi zamišljenoj kao protivteroristička operacija, učestvuje više od 750 pripadnika Vojske Srbije, Oružanih snaga Rusije i Oružanih snaga Belorusije.

Komandant Specijalne brigade Vojske Srbije brigadni general Miroslav Talijan rekao je da je stroj svojevrstan i izvanredan, jer ga čine pripadnici elitnih specijalnih i vazdušno-desantnih jedinica.

„Ova vežba izvodi se na prostoru na kojem su pripadnici sovjetske Crvene armije, ruku pod ruku sa pripadnicima Narodnooslobodilačke vojske naše zemlje vodili odlučnu borbu u oktobru 1944. godine za oslobađanje Banata, istočne i čitave Srbije od fašista“, rekao je Talijan.

On je dodao da se vežba „Slovensko bratstvo 2019“ izvodi s ciljem obučavanja komandi i jedinica za izvršavanje misija u operacijama specijalnih snaga.

Komandant 234. Gardijskog desantnog jurišnog puka Oružanih snaga Rusije gardijski pukovnik Viktor Babikov istakao je da će pripadnici vojski tri države zajedno izvoditi manevre i borbena dejstva uz pomoć najsavremenijih sredstava koje te armije imaju u svom naoružanju.

Izvor : Ministarstvo odbrane

  Zamenik komandanta snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Belorusije, gardijski pukovnik Aleksandar Baraulja, poručio je da je vežba veoma značajna i da predstavlja „simbol prijateljstva tri države i simbol njihovih bratskih odnosa“.

Vežba „Slovensko bratstvo 2019“ realizuje se do 27. juna na aerodromu „Kovin“ i vojnim kompleksima „Orešac“ i „Peskovi“.

Saradnja između Oružanih snaga Rusije i Vojske Srbije započeta je 2014. godine izvođenjem vežbe „Srem“, koja je realizovana na poligonu „Nikinci“ u Srbiji.

U 2015. godini vežba je organizovana na teritoriji Rusije pod nazivom „Slovensko bratstvo“ i na njoj su pored oružanih snaga Rusije i Vojske Srbije prvi put učestvovali i pripadnici oružanih snaga Belorusije.

U 2016. godini, trilateralna vežba „Slovensko bratstvo“ izvedena je na teritoriji Srbije, 2017. godine domaćin vežbe bila je Belorusija, a prošle godine vežba je izvedena nedaleko od Novorosijska u Rusiji.