Srbija čeka poruke nove evropske postavke, izveštaj EK ukazao na mnoge probleme

Vesti 14. jun 201919:26 > 19:53
N1

Nacionalističke partije koje su postigle veliki uspeh na izborima za parlament Evropske unije biće ozbiljan izazov za Brisel kada je reč o daljim evropskim integracijama, migrantskoj politici, ali i politici proširenja.

Nacionalističke partije koje su postigle veliki uspeh na izborima za parlament Evropske unije biće ozbiljan izazov za Brisel kada je reč o daljim evropskim integracijama, migrantskoj politici, ali i politici proširenja. 

Za Srbiju je važno ko će biti na najbitnijim pozicijama, ali i, kako za N1 objašnjava šefica pregovaračkog tima za pristupanje Evropskoj uniji, Tanja Miščević kakva će biti prva poruka Evropske komisije.

„Podsetiću da je poruka predhodnog ili još aktuelnog predsednika Evropske komisije nije baš unela entuzijazam u politiku proširenja i dosta je vremena trebalo da se taj entuzijazam vrati. Mi smo tu negde, ali još ni jedna od politika, pa tako ni politika proširenja nije ključna tema“, kaže Miščević.

Dok čekamo prvu poruku nove evropske postavke, Srbija pokušava da reši problem Kosova, ali najnoviji izveštaj Evropske komisije ukazuje da postoje još mnogi nerešeni problemi.

„Kosovsko pitanje nema nikakve veze sa našim internim reformama, sa funkcionisanjem parlamenta, funkcionisanjem nezavisnih institucija sa borbom protiv korupcije, sa nivoom aflatoksina u mleku. Ima dosta stvari koje Srbija propušta da uradi a tiču se samo nas“, smatra Srđan Majstorović iz Centra za evropsku politiku.

Bivši ambasador Srbije u Londonu upozorava da su izbori u Evropskoj uniji potvrdili da će se sutuacija sve više menjati i da Srbija mora da uhvati korak sa tim promenama.

„Istovremeno je sve manje interesovanja u tim moćnim zemljama za ono što se dešava u Srbiji. Zašto? Zato što su one okupirane svojim problemima, a sa druge strane sve ono što se desilo u poslednjih 20 godina reforme i ovakve i onakve u velikoj meri su zapravo podsticane iz Evropske unije“, smatra bivši ambasador u Londonu Ognjen Pribićević.

Evropska unija je dala i najviše novca Srbiji za sve reforme, međutim, procesi u Evropi ne zavise samo od nje i njenih problema, ciljeva i namera.

„Mi smo sada ušli u 2000. godine 21. veka i konačan neki razvoj globalne situacije ćemo znati sledeće godine, kad bude jasno šta će se desiti na predsedničkim izborima u Sjedinjenim Državama“, kaže Nenad Cvejtićanin iz Foruma za strateške studije IDN.

Srbija zbog svega toga, kako ocenjuju učesnici konferencije, trenutno može da se osloni samo na sebe.