Joksimović: Očekujem otvaranje najmanje dva poglavlja do kraja meseca

Vesti 14. jun 201914:59 > 14:59
Podeli:
Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa delegacijom Senata Francuske i iznela očekivanje da će do kraja meseca, kada se završava predsedavanje Rumunije Savetom Evropske unije, biti otvorena najmanje dva od pet poglavlja, koja su tehnički spremna.

Joksimovićeva je zahvalila na pomoći i podršci koju Francuska pruža Srbiji u procesu pristupanja.

Srbija je jasno opredeljena da sprovodi refome kojima se primenom evropskih normi i vrednosti modernizuju država i društvo, pre svega u oblasti vladavine prava, navela je.

Kada je reč o Izveštaju Evropske komisije o Srbiji, Joksimović je ocenila da je Srbija uradila više nego što je u njemu navedeno.

„Beograd je spreman da nastavi dijalog čim Priština ukine odluku o uvođenju nelegitimnih tarifa na robu iz centralne Srbije“, rekla je Joksimović i ponovila da je Srbija spremna na razgovore radi pronalaženja održivog i kompromisnog rešenja, ali da druga strana nije ispunila ništa iz Briselskog sporazuma.

Predstavnici francuskog Senata konstatovali su da se Srbija potvrdila kao značajan faktor regionalne stabilnosti i saradnje i da se pokazala kao pouzdan i konstruktivan partner EU.

Senatori su ukazali da će Francuska nastaviti da podržava reforme koje daju rezultate, ali i da bi one trebalo da budu intenzivirane, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Joksimović i senatori razgovarali su i o važnosti posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji, koja je planirana za sledeći mesec, dodaje se u saopštenju.