Arhitekta Dragoljub Bakić: Novi urbani varvari marširaju Beogradom

Vesti 13. jun 201921:52 > 21:54
N1

Usled agresivne urbanističke politike beogradske vlasti, u kojoj je struka skrajnuta zarad privatnih finansijskih interesa, dovedeno je u pitanje osnovno funkcionisanje glavnog grada, ocenili su učesnici tribine "Nije filozofski ćutati".

Projekti poput „Beograda na vodi“, rekonstrukcije Trga republike i zatvaranja glavne železničke stanice načiniće, kažu, prestonicu nenaseljivom, zbog čega je neophodno da se građani edukuju i organizuju kako bi zaustavili urbanistički haos u koji Beograd srlja.  

„Danas znamo, vidimo i to živimo, tu politiku koja je u stvari jedna pljačkaška privatizacija javnog prostora. I to se radi brutalno, to se radi vidno, neskriveno. Tu novi urbani varvari marširaju Beogradom, gaze javni interes, uništavaju mu i vizuelni i urbani identitet, čvrsto uvereni i rešeni da ostave svoje štetočinske tragove“, rekao je arhitekta Dragoljub Bakić.    

„Koliko puta smo pokušali da promenimo nešto u našoj zgradi samo? Ja mislim da od toga treba da krenemo, od toga da rešimo prvo situaciju u našem neposrednom okruženju. Mislim da te stvari treba prvo da uradimo jer će nas onda to osnažiti i dati nam osećaj da nešto možemo da promenimo“, kaže Dobrica Veselinović iz Inicijative „Ne davimo Beograd“.