Vlada usvojila uredbu – veće plate za inspektore

Vesti 13. jun 201915:26 > 15:29
N1

Vlada Srbije usvojila je uredbu kojom je omogućeno da republički inspektori dobiju zvanje samostalnog savetnika i veće plate - između 60.000 i 70.000 dinara.

Unapređenjem u zvanje samostalnog savetnika i povećanjem koeficijenta, zarada inspektora biće između 60.000 i 70.000 dinara, u zavisnosti od rezultata koje su pokazali, saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

„Kao što smo i obećali, inspektori će zbog složenosti posla dobiti viši status, a to znači i veće plate. Vlada Srbije na ovaj način pokazuje da želi da unapredi materijalni položaj i status inspektora, jer ljudi koji brinu o našem zdravlju, bezbednosti i okolini zaslužuju adekvatne uslove za rad“, rekao je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

Najavio je da će Vlada Srbije učiniti sve da se poveća broj inspektora i unapredi oprema s kojom rade.

On je podsetio da je inspektorima u lokalnim i pokrajinskim inspekcijama prošle godine uvećan koeficijent za rad na terenu, što je stvorilo uslove da im plata bude povećana do 20 odsto.

„Srbija ima ukupno oko 4.000 inspektora, što nije dovoljno i zato će u narednom periodu prioritet biti zapošljavanje novih inspektora“, istakao je Ružić i dodao da Srbija ima četiri puta manje inspektora nego EU.

Vlada Srbije je 5. aprila 2019. godine usvojila Akcioni plan za sprovođenje Nacionalnog programa za borbu protiv sive ekonomije za 2019. i 2020. u okviru koga je i mera koja predviđa dostizanje neophodnih ljudskih i materijalnih kapaciteta inspekcija i uvođenje novih kriterijuma za vrednovanje rada inspektora.