Mreža Žene protiv nasilja osudila izostanak reakcije na nasilje u rijalitiju

Vesti 13. jun 201914:42 > 14:44
Printscreen

Mreža Žene protiv nasilja najoštrije je osudila izostanak adekvatne reakcije Ministarstva kulture i informisanja i Regulatornog tela za elektronske medije (REM) na nasilje nad ženama i decom u rijaliti programima koji se godinama emituju na TV Pink i TV Happy.

Tražimo da REM izrekne najoštrije mere u odnosu na rijaliti programe „Parovi“ i „Zadruga“ u cilju zaustavljanja nasilja nad ženama i decom u medijima, navodi se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Samo u proteklih mesec dana tri učesnice rijaliti programa „Parovi“ i „Zadruga“ preživele su šutiranje, šamaranje, udaranje, pljuvanje, posle čega su neke od njih završile u bolnici, upozorava se u saopštenju.

Zakon o elektronskim medijima zabranjuje programe koji podržavaju nasilje, kriminalno ili drugo nedozvoljeno ponašanje (član 47), kao i ponižavajuće postupanje i scene nasilja i mučenja (član 50), podseća se.

U Pravilniku o zaštiti prava maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga (REM, 2015) naglašeno je da se rijaliti programski sadržaj smatra nepodesnim za osobe mlađe od 18 godina ako se u njemu prikazuje nasilje i nepristojno izražavanje preduzeto kao akt agresije, odnosno u cilju vređanja.

Zabrana emitovanja programa koji podstiču ili prikazuju nasilje i zaštita maloletne dece od ovakvih sadržaja definisana je i Pravilnikom o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga (REM, 2015).

Udruženja koja potpisuju ovo saopštenje pridružuju se predlogu Nezavisnog udruženja novinara Srbije i drugih novinarskih i medijskih udruženja da nova Strategija razvoja sistema javnog informisanja pruži osnov za izmenu relevantnih zakona tako da oni propisuju mogućnost izricanja novčanih sankcija, pored već postojećih, u slučajevima kršenja odredbi iz oblasti elektronskih medija.