Ministarstvo saobraćaja: Netačne tvrdnje lađara, plovidba bezbedna

Vesti 13. jun 201908:54 > 08:58
N1

Tvrdnje predstavnika Udruženja profesionalnih lađara Srbije u vezi sa bezbednošću plovidbe i zastarelim bezbednosnim procedurama netačne su, paušalne i nepotrebno uzbunjuju javnost, saopštilo je Ministartsvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ministarstvo je navelo da se to posebno odnosi tvrdnje da bezbednosne procedure u Srbiji nisu menjane od 1991. godine, podsetivši da je Vlada Srbije krajem 2014. donela novu Uredbu o uslovima za plovidbu i pravilima plovidbe.

POVEZANE VESTI

Na osnovu te urdebe lučke kapetanije na dnevnom nivou izdaju saopštenja kojima se učesnici u plovidbi obaveštavaju o svim okolnostima koje imaju ili mogu da imaju uticaja na bezbednu plovidbu, ukazalo je Ministarstvo i dodalo da su bezbednosne procedure stalno podložne revizijama i prilagođavaju se novim zahtevima i situacijama.

Za primer Udruženja profesionalnih lađara da je u jednom trenutku na putničkom terminalu bilo pet kruzera, Ministarstvo je ocenilo da se radi o „neprimerenoj zameni teza“.

„Po prethodno postignutom dogovoru brodarskih kompanija, putničkog terminala i Lučke kapetanije Beograd, na sat vremena je dozvoljeno tzv. prepakivanje kruzera upravo kako bi se omogućilo bezbedno iskrcavanje putnika sa kruzera koji su pristigli u približno isto vreme“, navelo je Ministarstvo.

Kako se dodaje, po nalogu Lučke kapetanije Beograd, odmah po završetku ove operacije došlo je do postavljanja brodova u dozvoljenu poziciju, odnosno po tri broda uzvodno i nizvodno.

„U svakom trenutku tokom ove operacije kontrola bezbednosti plovidbe bila je na najvišem nivou, ni najmanja vrsta incidenta nije se dogodila, kao što se nijedan bezbednosni incident u odnosu na putničke kruzere i putnički terminal u Beogradu nije nikada ranije dogodio“, tvrdi Ministarstvo.

Ono je istaklo da se u avgustu očekuje da bude završena izgradnja međunarodnog putničkog pristaništa u Zemunu, čime će problem preopterećenosti putničkog terminala na Savi u Beogradu biti rešen, kao i da su u poslednje dve godine otvorena međunarodna putnička pristaništa u Golupcu, Smederevu i Kladovu, a u pripremi je otvaranje pristaništa u zoni Lepenskog vira.

„Sve ove aktivnosti rezultat su upravo planskog i sistemskog pristupa problemima, a ne ‘dobre volje pojedinaca'“, ocenilo je Ministarstvo i navelo da očekuje da će grad Beograd u najkraćem mogućem roku doneti odluku o postavljanju splavova kako bi bio rešen 15 godina star problem u zoni putničkog terminala.