SDS: Da li je Gašić izdao nalog za poletanje?

Vesti 04. apr. 201520:32 > 20:43
Podeli:
Izvor: TANJUG/Miloš Jelesijević

Nedopustivo je da se rezultati istrage o padu helikoptera, kada su tragično izgubljeni ljudski životi, svedu na to da je sva odgovornost na pilotu, saopštila je Socijaldemokratska stranka (SDS), uz zahtev da se javno iznese podatak ko je dao nalog za poletanje.

„Zahtevamo nastavak istrage i utvrđivanje odgovornosti celog lanca komandovanja, koji je učestvovao u ovoj odluci“, navodi se u saopštenju.

I nakon izveštaja i dalje je nejasno, navodi SDS, da li je ministar odbrane Bratislav Gašić izdao nalog ili nije, te to mora biti hitno utvrđeno.

„Ukoliko jeste, zahtevamo da snosi profesionalnu i političku odgovornost i da bude smenjen. Ukoliko nije, onda neka utvrdi ko jeste i on smeni one iz lanca komandovanja koji su odgovorni“, navode iz SDS-a.

Istraga pokazuje, navode oni, da je jasno da su svi, od civila do vojnih lica, učinili ogromne propuste i po pravilu se u takvim slučajevima odgovornost utvrđuje po liniji komandovanja i izdavanja naređenja od ministara do vojnih lica.

„Ako su, kako izvešštaj istrage kažže, oni koji su upravljali helikopterom bili pod dejstvom alkohola, njihova odgovornost je krivična. Ali onaj ko im je dao nalog za poletanje helikoptera u takvim rizičnim uslovima, mora da snosi političku i profesionalnu odgovornost i da bude smenjen“, navode iz SDS.

Pored toga, dodaju, nedopustivo je da istraga za pad helikoptera u blizini piste u glavnom gradu, traje dužže od istrage pada nemačkog aviona, koji je pao u nepristupačnom predelu Alpa.