Obeležen Dan kosmetskih žrtava u Spomen sobi u Beogradu

Vesti 10. jun. 201915:05 > 15:08
Podeli:
Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Predstavnici države, grada Beograda i Udruženja porodica ubijenih i kidnapovanih na Kosovu i Metohiji prisustvovali su obeležavanju Dana kosmetskih žrtava u Spomen sobi Kosmetske žrtve u Beogradu.

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković izjavio je da 10. jun, dan kada je usvojena Rezolucija 1244 pre 20 godina, predstavlja dan kada je na „sramotu međunarodne zajednice i zemalja Zapada“ koje su došle pod zastavom UN, a u licu Kfora sa mandatom da održavaju mir, „počela sezona lova na Srbe“.

„Od tada ni za jednog ubijenog Srbina niko nije odgovarao. Naše ljude su ubijali, a niko nije snosio odgovornost za to“, rekao je Selaković.

On je naveo da Srbija mora da nastavi da pregovara sa kosovskim vlastima, jer tamo i dalje žive Srbi čija bezbednost zavisi od nastavka dijaloga.

„Činilo se da razgovori daju rezultat, ali na našu veliku žalost, nasilje nad Srbima na Kosovu nije stalo u potpunosti, što je pokazalo i ubistvo Olivera Ivanovića“, kazao je Selaković.

Selaković je istakao i da je važno što se o pitanju Kosova raspravlja u Savetu bezbednosti UN, jer, kako je naveo, ako se „nešto ne pomene“ u tom telu „kao da ne postoji u vidu značajnog problema u svetu“.

Predsednik Udruženja porodica ubijenih i kidnapovanih na KiM Simo Spasić kazao je da treba više državnika i ministara da bude prisutno u Spomen sobi kako bi odali počast žrtvama i dodao da su članovi Udruženja „ogorčeni na presude Haškog tribunala“ kojima su oslobođeni oni koji su „odgovorni za ubistva, silovanja i kidnapovanja Srba na Kosovu“.

Obeležavanju Dana kosmetskih žrtava prisustvovali su i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev, kao i porodice žrtava.