ZA Krov nad glavom: Pretučena dvojica aktivista u Novom Sadu

Vesti 08. jun 201912:36 > 13:58
ZA Krov nad glavom

Združena akcija Krov nad glavom saopštila je da su dvojica njenih aktivista napadnuta i pretučena u petak ispred Filozofskog fakulteta u Novom Sadu nakon protesta protiv seče drveća.

„Između 18.30 i 19.00 časova, ispred Filozofskog fakulteta u Novom Sadu naši aktivisti, studenti Marko Đelević i Mihajlo Nikolić su napadnuti metalnim šipkama i bokserima od dvojice nepoznatih maskiranih napadača, naočigled brojnih prolaznika“, navodi se u saopštenju.

Njih dvojica su, kako se navodi, bila na protestu protiv seče drveća i za očuvanje parkića na uglu Stražilovske i Maksima Gorkog u Novom Sadu, nakon čega su se uputili ka Filozofskom fakultetu.

Prolazeći kroz kampus oni su, kako se navodi u saopštenju, primetili dve osobe s kačketima, u crnim trenerkama zakopčanim do grla, kako ih posmatraju stojeći pored izlepljenih plakata „Srpske desnice“.

Napadači su počeli da ih prate do zgrade fakulteta.

„Nakon toga, Mihajlo i Marko izašli su iz zgrade fakulteta i uputili se kući, u neposrednoj blizini fakulteta, a napadači su im pritrčali i bez reči su počeli da ih udaraju šipkama i bokserima po glavi. U pitanju su bila lica starosti između 35 i 40 godina. Tom prilikom, dok su se branili od udaraca, Marku je na dva mesta bokserom razbijena glava a takođe ima i povrede na rukama i leđima, dok je Mihajlu slomljen zub, napukla mu je arkada i ima nekoliko većih hematoma po celom licu“, navela je Združena akcija Krov nad glavom iz Novog sada.

Kako su naveli, ovakvo nasilje pokazuje „šta nam donosi povećanje represije i rešenost države da kriminalizuje solidarne građane donošenjem novog zakona o izvršenju i obezbeđenju“.

„Krvave glave naših aktivista najbolji su dokaz neophodnosti borbe protiv onih koji profit i moć stavljaju ispred života svih nas. Podsećamo da su naši članovi Marko i Mihajlo istog dana učestvovali u odbrani porodice Ninić od iseljenja iz jedinog krova nad glavom. Ovakvi napadi na naše članove i našu organizaciju, kao i bilo kakvi novi zakoni i kriminalizacija solidarnosti neće nas sprečiti da se borimo za pravo svakog čoveka da ima krov nad glavom“, navodi Akcija.

MUP: Slučaj nije prijavljen, obavestio nas je KCV

U Policijskoj upravi Novi Sad za N1 je nezvanično rečeno da pretučeni članovi Združene akcije Krov nad glavom slučaj nisu prijavili, već da su ih o tome sinoć po službenoj dužnosti obavestili iz Kliničkog centra Vojvodine.

U policiji dodaju da su kod jednog od mladića konstatovane lake telesne povrede, dok za drugog još nemaju informacije.

Navode i da u razgovoru sa policijom napadnuti članovi Združene akcije nisu spominjali na koga eventualno sumnjaju.

Policija nastavlja da istražuje slučaj, kako bi pronašla počinioce, navode u Policijskoj upravi za N1.