Mišić: Rešenju za problem Kosova nismo bili blizu ni pre uvođenja taksi

Vesti 08. jun 201911:18 > 11:19
N1

Novinar Milan Mišić, komentarišući dešavanja na panelu u Bratislavi i najavljenog sastanka u Parizu, kaže da je u "pozadini svakog sastanka očekivanje da će neko da ponudi neko kreativno rešenje za problem Kosova". To se, dodaje, ne dešava, jer nismo ni blizu nekog rešenja.

„Nimalo neočekivan scenario u Bratislavi, s tim što treba da imamo u vidu da je u pozadini neko očekivanje da će na sto biti stavljeno neko kreativno rešenje za problem Kosova. Takođe, treba imati u vidu i da rešenju nismo bili blizu ni kad nije bilo tih taksi Prištine na robu iz Srbije“, kazao je Mišić u Novom danu.

Naglasio je i da je činjenica da je od „dramatičnog izlaska Kosova prošlo 20 godina“, a da pritom ništa nije raspleteno. To je, dodaje, veoma tragično, pre svega za Srbiju.

„Koliko je političke energije isisavalo to pitanje u vreme kad je Srbija trebalo da se evropeizuje, da smanji zaostajanje za zemljama u okruženju“, rekao je Mišić.

Na najavu Hašima Tačija da bi dogovor sa Srbijom trebalo da bude postignut do kraja ove godine, Mišić kaže: „Sve je nemoguće dok ne postane moguće. Čini mi se da se nešto dešava na relaciji Nemačka-Francuska, Merkel je razgovaral s Haradinajem, a kasnije u toku dana će i sa Vučićem“.

POVEZANE VESTI

Mišić kaže i da je „suština problema“ što „Vučić insistira na nekom kompromisu, govoreći da Kosovo nije deo Srbije, da postoje i dalje zablude o tome“.

„Međutim, kao političar, on ne može sebi da priušti da legalizuje postojeće stanje. Setimo se, svojevremeno je pominjao i činjenicu da Srbija ne poseduje ni kvadrat Kosova i da bi kvadrat bio dobitak“, kazao je Mišić.

U pregovorima bi, kaže, trebalo da se vidi šta je taj „kvadrat“.

„E sad, šta sve može da bude taj kvadrat – da li je to zemlja, deo teritorije Kosova, ili je to neka institucionalizacija prava Srba, neki novi nivo njihove autonomije, neka zaštita za srpske crkve…“, rekao je gost N1.

Pomirenje je, dodaje, dug proces i ono ne pada s neba.

Šest meseci građanskih protesta

O šest meseci građanskih protesta u Srbiji, Mišić kaže da su oni „osvetlili stanje unutrašnjih odnosa i politike“.

„Oni sada nisu onako masovni kakvi su bili. Protesti su osvetlili i ukazali na postojeće stanje, što se vidi i u izveštaju Evropske komisije, u kojem je ukazano šta ne valja, to da parlament ne ispunjava svoju funkciju, loše stanje u medijima, a sve to pokazuje i izveštaj Frodom hausa koji dan kasnije“, kazao je Mišić.

Posledica svega toga je, kaže, pogoršanje međunarodnog položaja Srbije.

Mišić kaže i da bi opozicija morala da preostalo vreme do najavljenih izbora iskoristi da se bolje organizuje.

„Da ipak učestvuje na izborima, obezbedi međunarodnu podršku i kontrolu izbora, ne bi li se uspostavio što objektivniji rezultat. Međutim, činjenica je da će opozicija biti suočena s velikom, razrađenom i dobro finansiranom mašinerijom Srpske napredne stranke“, kazao je Mišić.