Dačić: Helikopter se zloupotrebljava za političku kampanju

Vesti 04. apr. 201515:39 > 15:43
Podeli:
Izvor: Fonet

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić saopštio je da je nedopustivo da se istraga o padu helikoptera zloupotrebljava za vođenje političke kampanje, koja ne samo da potkopava ugled vojske Srbije, nego i duboko vređa osećanja porodica poginulih u nesreći.

„Poštovanje prema žrtvama treba da bude osnovna tačka u svim medijskim izveštavanjima i političkim nastupima, a odgovornost treba da utvrđuju nadležni državni organi“, naveo je Dačić u izjavi dostavljenoj iz Ministarstva spoljnih poslova.

Prema njegovim rečima, tako se postupa u svim civilizovanim društvima u kojima se nesreće dešavaju.

„Duboko humani i požrtvovani čin spasavanja života jednog deteta zaslužuje puno poštovanje i ne sme se dozvoliti da u potrazi za krivcima, heroje pretvaramo u krivce“, navodi se u izjavi šefa srpske diplomatije.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da posada vojnog helikoptera, prema oceni Vlade Srbije, nije kriva ni za šta, kao i da ne oseća političku odgovornost zbog te nesreće.

Podsetimo, u Tužilaštvu tvrde da je da je odgovornost za udes vojnog vazduhoplova primarno na članovima posade.

Ministarstvo odbrane juče je objavilo izveštaje komisija za utvrđivanje uzroka pada helikoptera – komisije koju je formirao načelnik Generalštaba Vojske Srbije i stručne komisije koju je formirao komandant RviPVO, u kojima se navodi da je ljudski faktor osnovni uzrok pada helikoptera.

Vojni analitičar Aleksandar Radić, s druge strane, za N1 kaže da su izveštaji o padu helikoptera prepuni kontradiktornosti i novih dilema koje će tek biti otvorene.

U padu vojnog helikoptera 13. marta, u akciji spasavanja ugrožene bebe, poginulo je sedmoro ljudi.