Panić: Ministar nije u pravu, zdravstveni sistem vrlo ugrožen odlaskom radnika

Vesti 07. jun 201916:59 > 17:09
N1

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić ocenio je u Danu uživo da ministar Lončar nije u pravu kada kaže da "Srbija nema problem zbog odlaska lekara i sestara". "Ovo ministarstvo od samog početka pokušava da sruši naš zdravstveni sistem. Jako je ugrožen odlaskom zdravstvenih radnika, ministar nije u pravu", kaže Panić.

Govoreći o izjavi ministra zdravlja Zlatibora Lončara da „Srbija nema problem zbog odlaska lekara i sestara“, Panić je rekao da ministar nije u pravu, te da je zdravstveni sistem jako ugrožen odlaskom zdravstvenih radnika.

Kako kaže Panić, prvi zahtev Sindikata lekara i farmaceuta Srbije je da se ispuni zakonska obaveza, odnosno normativ koliko zdravstvenih radnika treba da bude zaposleno.

POVEZANE VESTI

„Svuda je u nekim strategijama i lepim željama koje se pišu na sajtu Ministarstva, sve se odnosi na državno zdravstvo. To je diskriminacija koju Ministarstvo uporno pravi, ignoriše kolege, sektor koji je privatan“, kaže Panić.

Kako kaže, „u Srbiji se i dalje muti voda, donose se zakoni po ubrzanom postupku“.

„Ne ulazi se u suštinu, mora da funkcioniše jedan sistem. Nažalost, ova vlast nikada ne izlazi sa nečim što je plan i program, što je provereno, što će dati rezultat, već probaju, pa ako prođe, prođe, a ako ne, nikom ništa“, kaže on.

Kako je rekao, „da biste anesteziologu u bolnici rekli „dobar dan“, to u državnom zdravstvu košta 21.000″.

„Ovo ministarstvo od samog početka pokušava da sruši naš zdravstveni sistem. Jako je ugrožen odlaskom zdravstvenih radnika, ministar nije u pravu“, kaže Panić.

Panić smatra da je čekanje na preglede rezultat nedostatka kadra.

„Ima i loše organizacije, da se ne lažemo, ali prvenstveno nedostatak kadra“, kaže.

Ističe da je teško organizovati jedan tako glomazan sistem ako nemate dovoljan broj izvršitelja.

„Oni koji rukovode i organizuju zdravstvenu službu prave kriminogenu atmosferu i mogućnost za korupciju“, kaže.

Kako kaže, izdvajanje za zdravstvo u Srbiji je najveće u Evropi, a i šire, ali se novac ne raspoređuje racionalno.