Filološko odeljenje ostaje u kruševačkoj Gimnaziji, 16 đaka položilo prijemni

Vesti 07. jun 201915:21 > 15:23
N1

Filološko odeljenje u kruševačkoj Gimnaziji će biti formirano, jer je 16 đaka položilo prijemni ispit, a zakonski miniminum je 15 učenika, rekla je agenciji Beta direktorka kruševačke Gimnazije Biljana Dačić.

„Stigli su konačni rezultati prijemnog ispita koji su deca iz Kruševca polagala u gimnazijama u Kraljevu i Kragujevcu. Za polaganje se prijavilo 29 đaka, njih 23 je polagalo ispit, a položilo je njih 16, što znači da imamo potreban broj za formiranje odeljenja“, rekao je Dačić.

Neizvesnost oko upisa filološkog odeljenja u kruševačkoj Gimnaziji nastala je pre mesec dana, jer Ministarstvo prosvete ovogodišnjim Konkursom za upis u srednje škole nije predvidelo to odeljenje.

Škola je tada saopštila da je odeljenje koje se ukida tokom prethodnih 17 godina beležilo zavidne rezultate, a sindikat je organizovao jednočasovne štrajkove upozorenja te protest ispred Gradske uprave tražeći da se deci omogući da polažu te da ako prijemni položi minimum 15 đaka odeljenje bude formirano.

Obrazloženje Ministarstva za ukidanje tog odeljenja je bilo da je malo đaka zainteresovano za pripremnu nastavu za upis u to odeljenje te da je nastava drugog stranog jezika ove školske godine bila loše organizovana upravo jer je odeljenje imalo 17, umesto maksimalna 24 učenika.

Ministarstvo je odluku promenilo 29. maja, ali su đaci iz Kruševca prijemni 1. i 2. juna morali da polažu u Kraljevu i Kragujevcu jer su, kako je tada objašnjeno, testovi već bili distribuirani Školskim upravama.