Odluka o Šešelju nakon što stigne zahtev iz Haga

Vesti 04. apr. 201514:04 > 17:26
Podeli:
Izvor: Tanjug/Dragan Stanković

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će lično doneti odluku o Vojislavu Šešelju nakon što Srbija dobije pravno obrazložen zahtev od Haškog tribunala, te da će sa hrvatskim premijerom o nesporazumima izazvanim tim slučajem razgovarati nakon praznika.

„Odlučivaćemo kad neke papire dobijemo, ali u tim papirima moraju da mi napišu kad je Šešelj ozdravio i kojim metodama, pošto su nas upoznali da je nabolesniji na planeti i vratili ga nazad, a sad nemam dokaze da je Šešelj ozdravio“, rekao je Vučić upitan da li će i kad izručiti Šešelja Hagu.

Vučić je istakao da je Šešelj građanin Srbije o čijoj politici ne misli ništa dobro, ali da je njegov posao da zaštiti građane i ustavom zagarantovano pravo građana.

„Da vidimo kako će pravno to (Haški tribunal) da uradi, a onda ćemo da donosimo odluku u skladu sa interesima Srbije i poštovanjem prava građana Srbije“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da vlada Srbije nije DHL, pa da, kad to padne na pamet Haškom tribunalu, šalje nešto ili prima. Vlada ima dostojanstvo, drži do ponosa naroda i prava građana, rekao je Vučić i upitao zašto Hag konačno ne izrekne presudu.

Na pitanje novinara kada će premijer Srbije razgovarati s premijerom Hrvatske Zoranom Milanovićem, Vučić je poručio da će ga pozvati u ponedeljak-utorak, kada prođu uskršnji praznici. Kako je objasnio s njim će pokušati da nađe način na koji će se krizni momenti između dve države, ukoliko budu postojali, rešavati.

Ne očekujte pozitivne reči o Gotovini u Srbiji

Upitan kako komentariše izjave ministra Aleksandra Vulina da je hrvatski general Ante Gotovina ustaša, Vučić je odgovorio pitanjem da li bilo ko očekuje pozitivne reči o Gotovini u Srbiji.

Kako je objasnio pogled dva naroda i dve države kada je reč o prošlosti je različit i da se to neće promeniti, ali da zato treba gledati u zajedničku budućnost.

„Kada ćete vi pozitivno da kažete nešto o srpskim generalima. Kod vas se slavi ‘Oluja’, dok je je ona kod nas najtužniji dan kada je proterano 250.000 ljudi sa ognjišta. Imamo različite poglede na prošlost, ali ne bi trebalo različito da gledamo na budućnost“, poručio je Vučić.

On je ocenio da dve države neće moći da se saglase po pitanju odnosa prema Oluji i naglasio da je sada pitanje šta može da se uradi u budućnosti.

„Zato sam zahvalan (predsednici Hrvatske) Kolindi Grabar Kitarović i (ministarki spoljnihi poslova) Vesni Pusić na porukama. Mislim da niko nema račun da Srbija i Hrvatska imaju loše odnose, a ponajmanje građani Srbije i Hrvatske“, rekao je Vučić i poručio da će dati sve od sebe da dve zemlje izgrade najbolje odnose.