Vučić: Posada helikoptera nije kriva, oni su za nas heroji

Vesti 04. apr. 201512:58 > 13:29
Podeli:
Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Posada vojnog helikoptera nije kriva ni za šta, i oni su za Vladu Srbije i za mene heroji, rekao je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da izveštaj o padu helikoptera ne imenuje krivce, već se bavi odgovornošću, i da je to značajna razlika.

„Major (Omer) Mehić je heroj i junak, pošao je da spasi jednu bebu, nije uspeo i platio je za to najvišu cenu. Omer nije kriv, kao ni Bandić, i mnogi drugi“, rekao je Vučić.

Premijer je naglasio da su „tokom višenedeljne jurnjave za krivcima i nalogodavcima“ zaboravljena imena žrtava, šest poginulih osoba i jedne bebe.

On je poručio je da se nesreće nigde u svetu ne koriste, kako je rekao, za hajke i skupljanje političkih poena, i da analitičari i mediji ne treba da se bave istragama.

“Tužilaštvo se bavi krivičnom odgovornošću, a ako od nekoga tražite političku odgovornost, tražite je od mene“, rekao je Vučić, ističući da lično ne oseća političku odgovornost zbog pada helikoptera.

“Tužilaštvo će ispitati svaku vrstu krivične odgovornosti za pad vojnog helikoptera u kojem je pogunulo sedam osoba, a svaku vrstu politicke odgovornosti tražite od mene”, poručio je on.

Prema njegovim rečima, da bi bila stavljena tačka na priču o helikopteru, potrebno je da tužilaštvo, koje je samostalan organ, uradi svoj posao i u to se niko neće mešati.

U padu vojnog helikoptera 13. marta, u akciji spasavanja ugrožene bebe, poginulo je sedmoro ljudi.

U Tužilaštvu tvrde da je da je odgovornost za udes vojnog vazduhoplova primarno na članovima posade.

Ministarstvo odbrane juče je objavilo izveštaje komisija za utvrđivanje uzroka pada helikoptera – komisije koju je formirao načelnik Generalštaba Vojske Srbije i stručne komisije koju je formirao komandant RviPVO, u kojima se navodi da je ljudski faktor osnovni uzrok pada helikoptera.